A dost! Hamáček bouchl do stolu kvůli Čunkovi. Jde o projekt za 8 miliard

28.02.2020 21:37

Vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) se důrazně postavil zlínskému hejtmanovi Jiřímu Čunkovi (KDU-ČSL). Vyzval ho, aby přestal vytvářet nátlak na úředníky z vnitra kvůli sporu o hlasování nad návrhem o nové zlínské nemocnici.

A dost! Hamáček bouchl do stolu kvůli Čunkovi. Jde o projekt za 8 miliard
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr vnitra Jan Hamáček

Ambiciózní projekt zcela nové nemocnice ve Zlíně-Malenovicích za zhruba 8 miliard korun se hejtman Jiří Čunek snažil prosadit dlouho. Nakonec se mu povedlo návrh protlačit krajským zastupitelstvem, nicméně se ihned ozvaly námitky, že bod nebyl zařazen na programu a nikdo hlasování nečekal a nemohl se připravit. Prošlo to těsně.

Na resort vnitra poté doputovala řada podání, aby úředníci postup prošetřili, neboť existovala pochybnost, zda postup nebyl v rozporu se zákonem. Vnitro doporučilo kraji, aby hlasování opakovalo a to Čunka naštvalo.

Anketa

Bojíte se koronaviru?

39%
61%
hlasovalo: 9793 lidí

Hejtman nejprve adresoval ostrý dopis šéfovi resortu vnitra Janu Hamáčkovi, následně i premiéru Andreji Babišovi. Vicepremiér a šéf ČSSD Hamáček teď Čunkovi odpověděl a v dopisu vyjasnil, že úředníci z vnitra postupovali zcela dle pravidel a hejtman se snažil vyhrožovat a vyvíjet nátlak. Hamáček dále označil za zcela nemístné, že Čunek vyzýval Babiše, aby do věci zasáhl.

“Úvodem musím zdůraznit, že Ministerstvo vnitra se postupem Zastupitelstva Zlínského kraje při schvalování výstavby nové nemocnice na zasedání dne 16. prosince 2019 zabývá v rámci své zákonné dozorové a kontrolní působnosti nad krajskou samosprávou, danou zákonem č. 129/2000 Sb., o krajích (krajské zřízení), ve znění pozdějších předpisů. Tento proces nebyl zahájen na základě vlastní iniciativy Ministerstva vnitra, ale je reakcí na desítky podnětů a podání obdržených v uplynulém období,” zdůraznil Hamáček.

Naprosto tak odmítl Čunkovy námitky, že ministerstvo vnitra postupovalo politicky motivovaně, aby, jak Čunek tvrdil, pomohlo svým ČSSD ve Zlínském kraji.

“Takový způsob mediální prezentace celé záležitosti lze nejen považovat za nátlak na úřední osoby a snahu o nepřípustné ovlivňování úředního postupu ministerstva při výkonu dozoru a kontroly nad krajskou samosprávou v dané věci, ale i snahu o zpochybnění samotného systému dozoru nad rozhodováním krajů v samostatné působnosti,” vpálil vicepremiér zlínskému hejtmanovi.

Jiří Čunek

  • KDU-ČSL
  • ANO křesťanským hodnotám
  • senátor

Celý dopis ministra vnitra:

Reakce ministra vnitra Jana Hamáčka na otevřený dopis hejtmana Zlínského kraje Jiřího Čunka 

Vážený pane hejtmane,

seznámil jsem se s Vaším otevřeným dopisem ze dne 19. února 2020 a též otevřeným dopisem předsedovi vlády ze dne 24. února 2020 ve věci posuzování zákonnosti rozhodování Zlínského kraje o investičním záměru výstavby nové nemocnice. Váš požadavek, aby předseda vlády zjednal v dané věci nápravu, považuji za zcela nemístný.

Úvodem musím zdůraznit, že Ministerstvo vnitra se postupem Zastupitelstva Zlínského kraje při schvalování výstavby nové nemocnice na zasedání dne 16. prosince 2019 zabývá v rámci své zákonné dozorové a kontrolní působnosti nad krajskou samosprávou, danou zákonem č. 129/2000 Sb., o krajích (krajské zřízení), ve znění pozdějších předpisů. Tento proces nebyl zahájen na základě vlastní iniciativy Ministerstva vnitra, ale je reakcí na desítky podnětů a podání obdržených v uplynulém období.

Musím se proto důrazně ohradit proti tomu, že postupy Ministerstva vnitra jsou z Vaší strany zcela nevhodně medializovány zejména tím, že je ministerstvo obviňováno z politicky motivovaného řešení věci. Takový způsob mediální prezentace celé záležitosti lze nejen považovat za nátlak na úřední osoby a snahu o nepřípustné ovlivňování úředního postupu ministerstva při výkonu dozoru a kontroly nad krajskou samosprávou v dané věci, ale i snahu o zpochybnění samotného systému dozoru nad rozhodováním krajů v samostatné působnosti.

Dopisem ze dne 3. února 2020, č. j. MV-182169-4/ODK-2019, byl Zlínský kraj informován o tom, že zvolený postup může být v rozporu s právy občanů kraje vyjádřit na zasedání zastupitelstva stanovisko k projednávaným věcem a se zásadou transparentního nakládání s krajským majetkem. Tyto skutečnosti, které je nezbytné objektivně a nestranně v úřední rovině posoudit ve vazbě na argumentaci, kterou jste uvedl ve stanovisku ze dne 19. února 2020, č. j. KUZL 8821/2020, vůbec nesouvisí s politikou, kterou do věci vnášíte. Žádám Vás proto, abyste se zdržel politického nátlaku a vyhrožování úředním osobám.

S pozdravem

Jan Hamáček

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …