A i dneska zle kolem Zemana. Jde i o Český rozhlas. Silná slova

08.01.2019 12:01

Kancelář prezidenta republiky odmítla ústy hradního mluvčího Jiřího Ovčáčka dle jejích slov lživý článek redaktora Martina Shabu v dnešních Lidových novinách. Ten se týkal nakládání s utajovanými informacemi na Pražském hradě.

A i dneska zle kolem Zemana. Jde i o Český rozhlas. Silná slova
Foto: Screen: Facebook TV Prima
Popisek: Mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček v pořadu Názory bez cenzury internetové televize Prima.

„V Kanceláři prezidenta republiky je striktně dodržován zákon nejen v oblasti určení okruhu funkcí, kde je nakládáno s utajovanými informacemi, ale také v přístupu konkrétních osob k utajovaným dokumentům a při administrativním nakládání s nimi. Opakovaně jsme v této oblasti úspěšně prošli nejpřísnější kontrolou ze strany NBÚ. Pan Shabu lživým způsobem interpretuje veřejnou část zprávy o činnosti BIS, která se netýká Kanceláře prezidenta republiky, jak je v ní přímo uvedeno,“ poznamenal Ovčáček na svém facebookovém profilu.

„Potrefená husa,“ ozval se Tomáš Vlach, jenž je redaktorem Českého rozhlasu. 

Na jeho slova pak zareagoval analytik Štěpán Kotrba. „To je oficiální stanovisko redakce zpravodajství Českého rozhlasu či redakce Radiožurnálu, pane Vlachu?“ zeptal se. „Moje vlastní. Máte to na mem profilu,“ odvětil mu Vlach.

Martin Shabu se ve svém dnešním článku zabýval vydáním bezpečnostní prověrky pro exšéfa Vojenské kanceláře prezidenta Rostislava Pilce. Ten před třemi lety o tuto prověrku přišel a tím se tak musel poroučet z funkce náčelníka. Městský soud však následně uvedl, že Národní bezpečnostní úřad neměl dostatečné věrohodné důkazy. Pilc se tak domáhá nejen návratu prověrky, ale i funkce na Hradě. 

O Pilcův comeback pak podle Lidových novin stojí kancléř Vratislav Mynář, jenž však sám bezpečnostní prověrkou nedisponuje. „Na chybějící prověrky v klíčových postech dlouhodobě poukazuje Bezpečnostní informační služba. Nejinak tomu bylo ve výroční zprávě BIS za loňský rok. Kontrarozvědka se obává, že důvěrné písemnosti nejsou řádně ochráněny,“ poznamenává Shabu. Prověrku NBÚ totiž nemá ani ředitel administrativní sekce prezidentské kanceláře Jan Novák.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí přibližně o deset tisíc, což činí úbytek zhru…