A jak dál, pane Babiši? Obeznámený komentátor odhaduje, co se bude dít kolem sestavování vlády, a je to velmi překvapivé

03.02.2018 11:49

Komentátor Bohumil Pečinka na serveru Reflex.cz spekuluje nad tím, že i přestože od voleb uplynuly téměř čtyři měsíce, stále nemáme vládu.

A jak dál, pane Babiši? Obeznámený komentátor odhaduje, co se bude dít kolem sestavování vlády, a je to velmi překvapivé
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Andrej Babiš

„Ani na začátku čtvrtého měsíce od sněmovních voleb není v dohlednu vláda s většinovou podporou v parlamentu,“ konstatuje Pečinka a zamýšlí se nad variantami, které nyní mohou nastat. Podle něj existují dvě. 

Jedna koaliční vláda může být populistů s populisty, píše Pečinka, a vyjmenovává šéfa hnutí ANO Andreje Babiše, lídra SPD Tomia Okamuru a komunisty, v jedné podvariantě také s ČSSD, podporované Milošem Zemanem.

„Anebo ANO ve spolupráci s částí stran Demokratického bloku (ODS, KDU-ČSL, Starostové, TOP 09), které se ovšem brání představě Babiš-premiér. Do toho má Andrej Babiš vlastní představu o vládě výrazně jednobarevné, tedy menšinové s podporou jiných stran, kterou bude řídit jako svou firmu z jednoho centra. Výsledkem těchto protisměrných představ je, že ve vládní Strakově akademii sedí vláda v demisi a ještě nějakou dobu sedět bude,“ míní Pečinka.

  • Původní text ZDE.

Podle jeho slov musí politické strany, které budou chtít získat vliv ve vládě, zapomenout na eventualitu kabinetu bez šéfa hnutí ANO Andreje Babiše. Ten, jak míní komentátor, žije ve zvláštní tenzi, že nebude-li premiérem, bude zatčen. „Bojuje o premiérství i z důvodu své ochrany a na jiný požadavek nekývne. Tenhle předpoklad ho však bude stát obrovskou cenu,“ dodává Pečinka se slovy, že nejvstřícněji naladěni jsou k Babišovi komunisté.

„Jejich cenou budou takzvaní odborní náměstci na různých ministerstvech a řada programových ústupků typu zdanění církevních náhrad,“ říká Pečinka. Co se týče Okamury, tam Babiš vymění jejich účast na vládě za vliv Okamury na polostátní firmy. 

„Jediný člověk, který je schopen dát při sestavování vlády všem stranám garance, je dnes Miloš Zeman. Rovněž on předloží Babišovi svůj personální účet. Nejspíš i v podobě zastoupení svých přátel a lidí z okruhu ČSSD. Předtím se ale šéfové sociální demokracie musejí na sjezdu zbavit oficiální linie nejít s Babišem jako premiérem,“ tvrdí Pečinka se slovy, že Babiš mezitím připraví a po senátních volbách možná i prosadí ústavní zákon o referendu. „Přes ten se pokusí prosadit řadu věcí, které mu postavení v menšinové vládě neumožní realizovat,“ míní ještě s varováním, že v případě, že se Babiš dostane do konfliktu s prezidentem Zemanem, může ten požadovat 101 podpisů poslanců. 

„Pokud se Babiš bude zpěčovat, uplatní Zeman nátlakovou variantu známou z roku 2013 a jmenuje premiérem jemu nakloněného člověka, nazvěme ho Rusnok II. Tento model vlády pochopitelně nezíská důvěru, ale může vládnout do konce volebního období. Tahle představa bude takový bič na Babiše, že se pokusí převzít iniciativu sám a možná sleví z představ o jednobarevné vládě řízené jako firma,“ uzavřel Pečinka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …