A je to tu: Závažné otázky kolem provádění církevních restitucí

07.01.2015 8:21

Už rok probíhají církevní restituce, ale stát stále nevrátil většinu původního majetku. Vládní výbor pro církevní restituce se v prosinci zabýval podněty a připomínkami poslanců. Ti se domnívají, že restituce jsou tajemné a není o nich dostatek volně a jednoduše dostupných informací. Obávají se, že by mohlo také dojít ke dvojím platbám, což prý v zákonu není dostatečně ošetřeno.

A je to tu: Závažné otázky kolem provádění církevních restitucí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kostel, ilustrační foto

Poslanci zaslali vládnímu výboru pro církevní restituce řadu podnětů. Upozorňovali například na nebezpečí, že církve získají dvojí platby, a na nedostupnost informací o průběhu vydávání majetku. Výbor podle LN dnes seznámí vládu se svým hodnocením dosavadního průběhu i s připomínkami.

Za celý rok vydávání pozemků, staveb nebo uměleckých děl příliš nepokročilo. Církvím, řádům a náboženským společnostem byla vydána přibližně třetina požadovaných věcí. Navíc se prý vyjevují další problémy a nejasnosti, které s aplikací restitučního zákona souvisejí.

„Může se například stát, že církve získají finanční kompenzaci za zabavený majetek, za který už dříve byly vyplaceny,“ popisuje v jednom z podnětů místopředseda poslaneckého klubu hnutí ANO Radek Vondráček.

Za část majetku už totiž církve po pozemkových reformách po únoru 1948 odškodnění od tehdejšího režimu dostaly. „Může se ale stát, že za ten stejný majetek nyní inkasují náhrady,“ říká Vondráček.

Vládní výbor ale jeho obavy nesdílí.  „Tyto nemovitosti jsou z majetkové restituce vyjmuty,“ tvrdí v dokumentu a ujišťuje, že každý případ příslušné úřady prošetřují. „Jestli k vyplacení náhrady došlo, je přesto zkoumáno v každém případě,“ uklidňuje výbor. Upozorňuje ale, že zákon neukládá církvím žádnou povinnost peníze vrátit, pokud by se pochybení prokázalo.

Poslanci chtějí dostupné informace

Poslanci se domnívají, že by měly být lépe dostupné informace o celém procesu, protože jinak jsou restituce stále zahaleny do nejasností. Požadují proto dostatek volně a jednoduše dostupných informací o vydávání majetku. Zažádali vládu o zřízení internetové platformy, která by kombinovala přístup k jednotlivým databázím ministerstev a státních úřadů.

Výbor, kterému předsedá premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) tuto podobu odmítl. „Jednalo by se o velmi pracné a zatěžující řešení. Vyžádalo by si velké nároky na rozpočet a zatěžovalo i pracovníky zodpovědné za vydávání majetku,“ píše se ve zprávě.

Nicméně snaha zpřehlednit restituce tu je. Vládní výbor údajně rozhodl o vytvoření efektivního webového rozcestníku. „Bude na stránkách Úřadu vlády a urychlí a zpřehlední přístup k jednotlivým resortním databázím,“ popisuje tajemník výboru Jiří Gaňo.

LN také poukazují na to, že zatím nedošlo k soudním sporům.  K žalobám přistoupily církve a náboženské společnosti jen výjimečně.  Že soudních sporů přibude, je podle expertů pravděpodobné. „Zatím se totiž vydávaly relativně neproblémové pozemky a stavby. Teď přijdou na řadu ty komplikované,“ řekl LN už dříve bývalý šéf KDU-ČSL Cyril Svoboda.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…