A jéje, pane Kalousku... Starostka z TOP 09 podpořila penězi městské části neziskovku podezřelou z pašování nelegálních imigrantů do Evropy

09.10.2017 14:31

EXKLUZIVNĚ Peněžitý dar 50 tisíc korun putuje z Prahy 3 na činnost humanitární organizace Lékaři bez hranic v ČR, informovaly Radniční noviny Prahy 3. Neziskovka Lékaři bez hranic je přitom podezřelá z podpory pašování nelegálních imigrantů do Evropy.

A jéje, pane Kalousku... Starostka z TOP 09 podpořila penězi městské části neziskovku podezřelou z pašování nelegálních imigrantů do Evropy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Starostka městské části Praha 3 Vladislava Hujová

„Jsem ráda, že tato v dnešní době tolik důležitá organizace sídlí u nás v Praze 3, a vážím si toho, že rada můj návrh na přidělení daru podpořila, i když je to taková kapka v moři toho, co by bylo potřeba,“ uvedla pro Radniční noviny Prahy 3 starostka Vladislava Hujová z TOP 09.

Prý se aktivně podílejí na ilegální migraci lidí do Evropy…

Jak informovaly Novinky.cz, italská prokuratura se zabývá podezřením, že se pracovníci humanitární organizace Lékaři bez hranic aktivně podílejí na ilegální migraci lidí do Evropy. Informoval list Corriere della Sera a další italská média. Lékaři bez hranic nařčení odmítají. Jejich česká pobočka Novinkám sdělila, že jsou veškeré operace v souladu s platnými právními předpisy.

Italské sdělovací prostředky referují o tom, že se vyšetřovatelé zabývají podezřením, že někteří členové týmu Lékařů bez hranic vyzvedávají migranty na moři, aniž by na to upozornili italskou pobřežní stráž. „Pokud by se podezření potvrdilo, znamenalo by to, že by se humanitární organizace oceněná Nobelovou cenou míru de facto dostala do role převozníka, který podporuje obchod pašeráků lidí a zvyšuje navíc bezpečnostní riziko v Evropě, jak o tom mluvili někteří italští žalobci a agentura Frontex,“ napsaly Novinky.

Kromě zachraňování migrantů na vlastní pěst jsou Lékaři bez hranic podle italského listu Corriere della Sera podezřelí z toho, že nabádali běžence, aby na souši nespolupracovali s členy pobřežní stráže ani s imigračními úředníky Evropské unie.

Dalším proviněním měla být registrace dospělých zachráněných na moři jako nezletilých, kterým v Evropské unii náleží větší ochrana. Italská pobočka Lékařů bez hranic nařčení také odmítá. Její týmy ve Středozemním moři prý konají „zcela v souladu s mezinárodním a (italským) národním právem“.

Nepodepsali kodex pro záchranu migrantů vydaný italskou vládou

Lékaři bez hranic rovněž nepodepsali kodex pro záchranu migrantů vydaný italskou vládou. Organizace, které kodex nepodepsaly, „se automaticky postavily mimo organizovaný záchranný systém ve Středozemním moři se všemi důsledky pro jejich bezpečnost“, uvedlo k tomu podle APA v prohlášení ministerstvo vnitra.

Organizace to prý nepodepsala s ohledem na humanitární zásady „nezávislosti a neutrality“.

„Lékaři bez hranic odmítají být součástí systému, který chce za každou cenu bránit lidem v hledání bezpečí,“ uvedla vedoucí operací Lékařů bez hranic Brice de le Vigne. „Vyzýváme Evropskou unii a italské úřady, aby přestaly se smrtelně nebezpečnou restriktivní taktikou, která zadržuje lidi v zemi, kde panuje válka. Nedbají přitom na jejich bezpečnost a potřebu pomoci. Je nutné okamžitě zajistit bezpečné a legální cesty pro uprchlíky a migranty, aby se snížilo množství zbytečných úmrtí a utrpení,“ dodala.

Co na to politici z Prahy 3? Hujová mlčí

ParlamentníListy.cz se dotázaly starostky Městské části Praha 3 Vladislavy Hujové z TOP 09, zda jí nevadí, že tato organizace je podezřívána z podílu na ilegální migraci do Evropy a že tato organizace nepodepsala dohodu s italskou vládou. Ani po mnoha dnech starostka Hujová neodpověděla.

Stejný dotaz jsme položili i členům Rady městské časti i některým zastupitelům. „Rozhodnutí o podpoře předkládala paní starostka Hujová, tedy dotaz by měl směřovat především na ní. Za mou osobu mohu říct, že mé rozhodnutí bylo vedeno tím, že se jedná o organizaci, která dlouhodobě sídlí na Praze 3 a má za cíl dávat lékařskou pomoc tam, kde je třeba. O skutečnostech, které píšete, jsem netušil a zároveň dodávám, že je řádně přezkoumám, a pokud by se opravdu ukázalo, že se jedná o pravdivé výroky, tak bych velmi zvažoval příští možné podpory této organizaci,“ odpověděl zástupce starostky Alexander Bellu z ODS. Nikdo další ze zástupců starostky a radních nereagoval. Na Praze 3 vládne koalice TOP 09, ODS a ČSSD.

„Krátce odpovím, že mi to vadí,“ reagoval zastupitel za Svobodné Mojmír Mikuláš

Jsou evropské vlády ochotny, ve snaze zastavit proud lidí, zaplatit cenu…?

Ať již Lékaři bez hranic pašují protizákonně ilegální migranty do Evropy, či ne, imigranty a takzvané uprchlíky naprosto zřejmě podporují. Napsali dopis evropským premiérům, aby pouštěli migranty do Evropy.

„Lékaři bez hranic se rozhodli oslovit vedoucí představitele EU a jejích členských států formou otevřeného dopisu, jelikož přímo v Libyi a jejích detenčních centrech působíme a jsme každý den svědky násilí a strašlivých životních podmínek, ve kterých musejí lidé přežívat. Někdo možná může oslavovat částečné uzavření středomořské migrační cesty, ale my jako humanitární a zdravotnická organizace nemůžeme mlčet k lidskému utrpení, které je toho důsledkem,“ vysvětlil Pavel Gruber, ředitel české kanceláře Lékařů bez hranic.

Dopis je adresován všem představitelům evropských vlád a jeho autorkou je Joanne Liu, mezinárodní prezidentka Lékařů bez hranic. „Vážený pane premiére, to, co prožívají migranti a uprchlíci v Libyi, by mělo šokovat kolektivní svědomí občanů Evropy a jimi zvolených lídrů. Evropské financování, v zaslepené jednostranné snaze udržet lidi mimo Evropu, pomáhá bránit lodím vyplouvat z libyjských vod. Tato politika však zároveň pomáhá přiživovat zločinecký systém zneužívání lidí. Podstata zadržování migrantů a uprchlíků v Libyi je prohnilá do morku kosti. Musí být pojmenována pravým jménem: je to prosperující podnikání s únosy, mučením a vydíráním. Evropské vlády se rozhodly v této situaci sevřít lidi. Lidé ale nemohou být posláni zpět do Libye, ani tam být zadržováni. Jsou evropské vlády ochotny, ve snaze zastavit proud lidí, zaplatit cenu v podobě umožnění zatlačování lidí tam, kde budou prostřednictvím kriminálních aktivit znásilňováni, mučeni a podrobeni otroctví?“ napsala Joanne Liu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…