A jejej. Volby ve Francii dostávají nečekaný spád. Bude vše jinak?

13.04.2017 9:02

Deset dní před prezidentskými volbami ve Francii se v průzkumech ukázalo, že předpokládaní favorité na postup do druhého kola, Marine Le Penová a Emmanuele Macron, ještě nemají vše jisté. Na záda jim dýchá nejenom Fillon, ale nově také kandidát radikální levice Jean-Luc Mélanchon.

A jejej. Volby ve Francii dostávají nečekaný spád. Bude vše jinak?
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: Le Pen, Fillon, volby

Dlouhé týdny si na čele prezidentských kandidátů udržovali Le Penová a Macron solidní náskok před ostatními. Podle nového průzkumu IFOP však jejich pozice zdaleka není neotřesitelná. Le Penová by nyní získala 23,5 % a stále si udržuje těsný náskok ve výši jednoho procenta před údajně „nezávislým“ kandidátem Macronem, který však působil v socialistických vládách a nabízí Francii ryze levicový program.

Jak ovšem vyplývá z průzkumu IFOP, zatímco oba favorité ztratili několik desetin procenta, třetí v pořadí, konzeravtivní kandidát Francoise Fillon, zůstává na 19 %. Co je však nové, je vzestup zástupce radikální levice Jeana-Luca Mélenchona. Obdivovatel kubánského vůdce Fidela Castra a jeho někdejšího spojence z Venezuely Cháveze se dostal na úroveň konzervativce Fillona a daleko za sebou nechal oficiálního kandidáta socialistů Benoîta Hamona.

Mélanchon je podporován komunisty a dalšími radikálními levicovými subjekty, (stejně jako Le Penová) je považován za euroskeptika, ale na rozdíl od šéfky Národní Fronty nepovažuje „frexit“ za hotovou věc. Pokud by Brusel byl ochoten vyjít vstříc jeho reformním návrhům, pětašedesátiletý euroskeptik by byl ochoten v Evropské unii setrvat. Hvězda politika přezdívaného „francouzský Castro“ letí skutečně strmě vzhůru.

Anketa

Zlepší se do konce tohoto roku vztahy mezi USA a Ruskem?

28%
hlasovalo: 2228 lidí

Jak ukázal zmiňovaný průzkum IFOP, za pouhý měsíc se zvýšilo jeho kladné hodnocení ze 46 % na 68 %. Podle serveru Foreign Policy to je vážná zpráva pro Le Penovou, Macrona i Hamona, byť ten již s postupem do druhého kola může počítat jen stěží. „Mélanchon se profiluje jako odpůrce současného systému a dalším levicovým kandidátům odvádí dělnické voliče a vůbec všechny ty, kteří mají k současnému establishmentu hluboké výhrady,“ píše Foreign Policy.

Server cituje Martina Michelota z pražského EUROPEUM Institute, který nachází hlavní vysvětlení, proč Mélanchon v poslední době tak posiluje a působí ostatním prezidentským kandidátům hluboké vrásky na čele. „Svému úspěchu vděčí mimo jiné za to, jak se pustil do Marine Le Penové. Řekl, že šéfka Národní Fronty jen zbytečně straší lidi a je součástí zkorumpovaného politického systému,“ cituje Foreign Policy Michelota.

Britský deník Guardian připomíná, že až do roku 2008 byl Mélanchon členem Hollandeovy socialistické strany a po svém odchodu založil protestní hnutí Nepoddajná Francie. „Svému úspěchu vděčí za své rétorické schopnosti a buřičský styl vystupování. Voliče si získává také svými předvolebními sliby zkrátit pracovní týden ze 35 na 32 hodin, snížit věk odchodu do důchlodu na 60 let, zvýšit minimální mzdu a dávky socilálního zabezpečení a zdanit měsíční příjmy nad 33 000 euro měsíčně 100 %,“ uvádí Guardian.

Internetový server Local zase zdůrazňuje, že Mélanchon sice může odčerpat hlasy všech levicových kandidátů, ale na pozoru by se měla mít zejména Le Penová. „Ona i Mélanchon se profilují jako odpůrci současného systému, chtějí chránit francouzský průmysl a svorně horují pro nastolení užších vazeb s Ruskem. Hlavní rozdíl mezi oběma kandidáty spočívá v oblasti migrační politiky, kde stojí Mélanchon ostře proti „antiimigrační“ Le Penové,“ uvádí server.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Josef Provazník

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…