A kdo teď na Slovensku podpoří Kyjev, zoufá BBC. Politico citovalo naštvaného Korčoka

07.04.2024 11:09

Světová média informují o výsledcích prezidentských voleb na Slovensku. BBC, Politico, Le Monde, Die Zeit... mnohá z nich Petera Pellegriniho označila za proruského kandidáta, který během své kampaně opakoval „Moskvě přátelskou rétoriku“ předsedy vlády Roberta Fica. Neúspěšný Pellegriniho protikandidát Ivan Korčok je popisován coby „prozápadní“ kandidát.

A kdo teď na Slovensku podpoří Kyjev, zoufá BBC. Politico citovalo naštvaného Korčoka
Foto: Screen Youtube
Popisek: Peter Pellegrini, zvolený prezident Slovenska

„Slovenským prezidentem byl zvolen Rusku přátelský populista,“ informuje BBC, že Pellegrini porazil „prozápadního“ Ivana Korčoka. „Bývalý premiér je spojencem premiéra Roberta Fica a sdílí jeho holubičí postoj vůči Rusku. Pan Fico a jeho spojenci nyní ovládají slovenský parlament, vládu a brzy i úřad prezidenta.“

Britská veřejnoprávní BBC uvádí, že Slovensko bylo předtím, než se předsedy vlády Robert Fico dostal k moci, jedním z nejvěrnějších spojenců Ukrajiny. Tím, že nyní Pellegrini ve funkci prezidenta nahradí končící Zuzanu Čaputovou, Ukrajina definitivně ztratila hlas podpory na Slovensku. „Jakmile paní Čaputová v červnu odejde z funkce, nebude už na Slovensku – v zemi, která sotva před rokem darovala Ukrajině celou svou flotilu letounů MiG-29 – žádný vysoký představitel, který by jednoznačně podporoval snahu Kyjeva bránit své území silou,“ píše BBC.

BBC shrnula některé z výroků premiéra Fica s tím, že Pellegrini ve své kampani část Ficovi „Moskvě přátelské rétoriky“ opakoval.

Americká společnost POLITICO, zabývající se hlavně politickým zpravodajstvím, o Pellegriniho vítězství také psala, a to ve stylu, že „slovenské prezidentství přebírá pověřenec premiéra Fica“.

„Vítězství Petera Pellegriniho dává vládnoucí koalici plnou kontrolu nad výkonnou a zákonodárnou mocí v Bratislavě,“ píše Politico s dodatkem, že na Slovensku má prezident pouze omezené pravomoci, které zahrnují jmenování velvyslanců, vracení zákonů parlamentu a vydávání amnestií. „Tvrdá kampaň, kterou vedl Pellegrini a jeho příznivci, však svědčila o tom, jakou důležitost přikládá Ficova koaliční vláda, jejíž součástí je i Pellegriniho strana Hlas, kontrole prezidenta i zbytku výkonné moci.“

Následně server Politico citoval neúspěšného Korčoka. „Vidíme, že prezidentský úřad může vyhrát někdo, kdo šíří nenávist a rozdmýchává (vášně voličů) a obviňuje svého protivníka z toho, že je válečný kandidát.“

Agentura Reuters ve svém titulku k článku o slovenských volbách toho „proruského premiéra Fica“, kterého Pellegriniho zvolení posílí, též zmínila.

„V sobotních prezidentských volbách na Slovensku zvítězil kandidát nacionalistické levice Peter Pellegrini a upevnil tak moc proruského premiéra Roberta Fica nad zemí,“ píše Reuters. „Fico, který se v říjnu loňského roku počtvrté ujal moci, obrátil zahraniční politiku země více proruským směrem a zahájil reformy trestního práva a médií, které vyvolaly obavy z oslabení právního státu.“

Reuters upozornila i na skutečnost, že Pellegrini vykreslil Korčoka jako válečného štváče, kvůli jeho podpoře vyzbrojování Ukrajiny.

I německá média informovala o výsledku slovenských prezidentských voleb. Týdeník Die Zeit o Pellegrinim píše coby o sociálním demokratovi, který má blízko „k Rusku přátelskému“ předsedovi vlády Robertu Ficovi. Týdeník zdůraznil, že Slovensko s Ukrajinou sdílí hranice.

„Pellegrini, současný předseda parlamentu, je důvěrníkem Rusku přátelsky nakloněného šéfa vlády Roberta Fica. Ten se pravděpodobně cítí vítězstvím svého kandidáta posílen. Fico je kritizován za plánovanou restrukturalizaci systému veřejnoprávního vysílání a plánované uvolnění protikorupčních zákonů. Pobouření vyvolaly také Ficovy výroky zpochybňující suverenitu Ukrajiny,“ krátce představil týdeník Die Zeit zvoleného Pellegriniho a Ficovu vládu.

Ivana Korčoka týdeník představil jako nezávislého kandidáta, který měl podporu opozičních stran, během předvolební kampaně se vyslovil pro rozhodnou vojenskou podporu Ukrajiny a oznámil, že v případě zvolení bude působit jako protiváha „levicové nacionalistické“ vlády pod vedením Fica.

Pellegriniho zvolení bude mít dopad na zahraničněpolitický kurs Slovenska, uvádí i německý deník Die Welt. „Předseda parlamentu Peter Pellegrini vyhrál prezidentské volby na Slovensku jasněji, než se očekávalo,“ informuje deník.

Server francouzského večerníku Le Monde Petra Pellegriniho rovnou označil za proruského. „Proruský kandidát Peter Pellegrini vyhrál slovenské prezidentské volby. Blízký spojenec populistického premiéra Roberta Fica porazil v nedělním druhém kole voleb prozápadního kariérního diplomata,“ zněl titulek článku o slovenských volbách.

Podle Le Monde rozpory ohledně války na Ukrajině jasně dominovaly druhému kolu hlasování v prezidentských volbách: „Ruská invaze na Ukrajinu se stala součástí předvolební kampaně v 5,4milionové členské zemi EU a NATO poté, co populistický premiér Robert Fico, Pellegriniho spojenec, zpochybnil suverenitu Ukrajiny a vyzval k míru s Ruskem.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Alena Kratochvílová

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

No není ta panika , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseMivoj , 07.04.2024 16:04:31
válečných štváčů skvělá,,Korcok je ubožák co neustál prohru a klesl na dno urážek, výhrůžek a lži,, Slováci radujte se že nemáte to co mi,,Agenta zrádce co tupě slouží vládě a Bruselu,,

|  13 |  0

Další články z rubriky

Fialovy granáty. 1000 dolarů marže? Babišovo výbušné video

18:40 Fialovy granáty. 1000 dolarů marže? Babišovo výbušné video

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš nepřestává ve své kritice vlády Petra Fialy (ODS); vzal si na mušku …