A korunky už nabíhají. Zeman spustil počítadlo peněz, které jste poslali jeho fondu

13.08.2013 12:08

Na webu Prezidentskyfond.cz byl představen Nadační fond Miloše Zemana. Hlava státu na webu vysvětluje, že důvodem vzniku tohoto fondu byl státní dluh České republiky. Ten tvoří více jak 1,7 bilionu korun a převyšuje 45 procent HDP. Proto chce prezident přispět k jeho snížení.

A korunky už nabíhají. Zeman spustil počítadlo peněz, které jste poslali jeho fondu
Foto: Petr Kupka
Popisek: Prezident Miloš Zeman v Osvětimanech

„Klade si za cíl postupně se zapojit do umořování státního dluhu a tím de facto symbolicky zahájit cestu ke zvratu negativního trendu zadlužování ČR,“ píše se na webu. Je prý zjevné, že tento fond sám o sobě nemůže trend otočit, ale jeho účinek má být zejména v symbolické a edukativní rovině.

Nadační fond se má zaměřit výlučně na shromažďování peněžitých darů a jejich užívání k umoření státního dluhu. Toto umořování má být prováděno nákupem státních dluhopisů od jejich emitenta, Ministerstva financí.

Počítadlo i další informace najdete ZDE.

Za fungování fondu odpovídá jeho správní rada, ve které kromě prezidenta Zemana působí též Jiří Rusnok (který se jejím členem stal ještě předtím, než usedl do premiérského křesla) a prezidentský kancléř Vratislav Mynář. Kromě nich je zde též prezident Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Hanák a předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Jaroslav Zavadil.

Na webu je též uvedeno, že vzhledem k tomu, že na jednoho občana ČR připadá přibližně 170 tisíc korun veřejného dluhu, bude každých 170 tisíc na účtu fondu znamenat symbolické osvobození jednoho občana od dluhu. Na stránce je možné najít též počítadlo, ukazující výši prostředků na kontě fondu. Z něj vyplývá, že v úterý v poledne bylo ve fondu 157 509 korun. Částka už se tedy blíží k „osvobození“ prvního občana.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…