A novinářští šmokové umlkli... Miloš Zeman se v lázních rozpovídal i o svém sexuálním životě

08.03.2016 20:41

REPORTÁŽ Na besedě ve Františkových Lázních Miloš Zeman v úvodu řekl, že si je vědom, že lázeňství je páteří Karlovarského kraje a jako takové potřebuje podmínky, „aby tato páteř nebolela a fungovala“. Den pak zakončil s občany Františkových Lázní, kterým vyprávěl, jak vzal na milost výrobky místní Becherovky.

A novinářští šmokové umlkli... Miloš Zeman se v lázních rozpovídal i o svém sexuálním životě
Foto: Hanka Brožková - KPR
Popisek: Prezident Miloš Zeman v Kynšperku nad Ohří dostává dort k výročí inaugurace

Anketa

Chcete, aby se Miloš Zeman v roce 2018 znovu ucházel o prezidentský úřad?

93%
7%
hlasovalo: 15961 lidí

Upozornil na to, že v minulosti existoval negativní seznam, který za ministra zdravotnictví Leoše Hegera výrazně snížil počet českých klientů našich lázní. „Tato chyba se napravila, ale každé světově významné lázně potřebují i zahraniční klientelu. Platy v lázeňství jsou zoufale nízké, a chceme-li je zvýšit, potřebujeme i zahraniční klientelu,“ řekl prezident Zeman a dodal, že ruská klientela se trochu omezuje kvůli známým událostem, které nechce komentovat. Sám byl vždy proti protiruským sankcím, protože sankce nic nevyřeší, a až budou zrušeny, ruská klientela se vrátí. „Přijel jsem proto, abych vás informoval, že pilně pracuji na rozvoji vztahů s Čínou a mnozí mi za to nadávají. Jsem rád, že 28. března do Prahy přijede čínský prezident se špičkovou delegací čínských podnikatelů, bude uzavřeno dvacet konkrétních obchodních dohod a některé z nich se budou týkat i lázeňství. Myslím, že i ve Františkových Lázních uvítáte, když se počet bohatých a dobře platících klientů znásobí, protože se to samozřejmě promítne i do mezd a platů zaměstnanců všech lázeňských komplexů. Když se britská královna projela s čínským prezidentem ve zlatém kočáře, najednou novinářští šmokové umlkli. Já sice zlatý kočár nemám, ale pozvu čínského prezidenta nejdříve do Lán, pak samozřejmě na Hrad a pak bude na Žofíně byznys fórum za účasti prezidentů a špičkových podnikatelů obou zemí. Až přijedu do Karlovarského kraje za rok, řeknu vám, jestli se tato operace podařila nebo jestli pacient zemřel. Doufám, že se operace zdaří.“

Sérii dotazů zahájila jedna z účastnic tím, že se zeptala, zda je něco, na co se lidé v sále ptát nemají. „Pokud byste se ptala na můj sexuální život, tak vám odpovím, že je mi sedmdesát dva let a tato odpověď je naprosto jasná. Ani můj sexuální život není tabu, tím spíše jiná témata,“ odpověděl Miloš Zeman.

Poté prezident odpovídal na otázku, zda budou pracovníci lázní v případě čínské klientely potřebovat nějakou rekvalifikaci, pokud jde o jazyk. Miloš Zeman tazatele ujistil, že pracovníky lázní nikdo nebude nutit, aby se učili čínsky, protože přijede vyšší střední vrstva, která umí anglicky.

Konkrétní podobu investic a aktivit prezident po dalším dotazu nechtěl zmiňovat. „Zásadně informuji o dohodách až po jejich uzavření, při návštěvě čínského prezidenta má být podepsáno dvacet strategických dohod a bude to 28. března. U každé dohody se ale může stát, že se partner zasekne třeba na technickém detailu, takže konkrétně o nich budu informovat až za čtrnáct dnů,“ řekl prezident Zeman.

V dalším dotazu vyjádřila tazatelka obavy, zda se nestane, že by se začalo v lázeňské oblasti těžit, protože pod Františkovými Lázněmi je ložisko hnědého uhlí. „Jestli chcete zničit Františkovy Lázně, udělejte z nich doly. Vím, že podobná situace je v Rožnově pod Radhoštěm, kde se uvažuje o těžbě černého uhlí, a byť jsem zastáncem prolomení limitů těžby jak v Karlovarském, tak v Ústeckém kraji, jsem proti tomu, aby se zahajovala těžba, která by zničila významná lázeňská centra,“ řekl Miloš Zeman, který pak komentoval měnové intervence České národní banky a přirovnal je k oslu, který má přivázánu mrkev před tlamou, a když se pohybuje, pevně doufá, že na mrkev jednou dosáhne. „Česká národní banka nejdříve ujišťovala, že intervence budou ukončeny do konce roku 2015, pak do konce roku 2016 a mrkev se opět posunula, teď už se začíná mluvit o roce 2017. V červenci jmenuji nového guvernéra České národní banky a doufám, že on tu mrkev sundá,“ vysvětlil Miloš Zeman.

Na závěr prezident Zeman dostal od lázeňské společnosti jako dárek pozvání k léčebnému pobytu a dárkový koš. Při té příležitosti se vedení lázní ptal, zda lázně léčí i polyfunkční neuropatii, a poté, co byl ujištěn, že ano, prezident nevyloučil, že poukaz využije, stejně jako kdysi využil certifikát z Velkých Losin. Poté se pustil do krátké odborné diskuse s lékařem, který jej ujistil, že léčba oxidem uhličitým má pozitivní vliv i na polyfunkční neuropatii, jíž prezident trpí. „Dostal jsem tedy závazný slib, že když sem na základě tohoto dárkového poukazu přijedu, budu odcházet bez hole. Znám sice úsloví slibem nezarmoutíš, ale děkuji za výklad, že i nervy jsou prokrvovány,“ ukončil diskusi Miloš Zeman. Na závěr setkání dostal ještě jeden dárek – malou lodičku od pracovníků z lázeňského aquafóra. „Takový dárek jsem ještě nikdy nedostal, mám jachtu, je nafukovací a stála mě dva tisíce korun a vždycky, když končí zima a blíží se jaro, musí se jachta nafouknout, a to je složitá práce. Mohu vás ujistit, že ji spustím na hladinu veselského rybníka,“ rozloučil se s pracovníky lázní prezident.

Kalousek a Babiš se milují...

Závěrečným bodem Zemanova úterního programu v Karlovarském kraji byla debata s občany Františkových Lázní. Jeden z obyvatel se prezidenta zeptal, zda viděl zdejší asijskou tržnici a jestli by tam mohl pozvat i pány Babiše a Kalouska, aby viděli, jak se dělají daňové úniky.

„Vzhledem k tomu, že pan Babiš se s panem Kalouskem nesmírně milují, mohou se případně vzájemně anihilovat a nepotřebují k tomu ani asijskou tržnici,“ sdělil prezident.

Během debaty dostal knihu o becherovce s tím, že ho to třeba bude inspirovat. „Já jsem se zpočátku rozloučil s becherovkou a přešel jsem na slivovici, protože jsem dostal cukrovku a becherovka, jak známo, je poměrně sladká. Pak jsem se ale zase smířil s Becherovkou, když začala vyrábět beder bitter, to je taková červená becherovka, která je hořká a která rozvoji cukrovky nenapomáhá,“ prozradil Miloš Zeman publiku.

Miloš Zeman si prohlíží nový člun. Foto: Hanka Brožková - KPR

Starší dáma vyslovila místo otázky přání, zda by prezidentovi mohla předat dárek. „Já jsem známý zkorumpovaný politik a rád sbírám dárky. Dnes jsem dokonce dostal loďku, opravdovou loďku,“ řekl Zeman a dáma se mezitím dostala až na pódium a podala hlavě státu balíček. „Tak v této lahvičce je buď francovka, nebo slivovice,“ bavil občany Františkových Lázní. „Máte pravdu, není to francovka,“ doplnil prezident poté, co láhev otevřel. V závěru ještě padl (nyní v Karlovarském kraji již poněkolikáté) dotaz, zda bude Miloš Zeman znovu kandidovat. Odpověděl opět stejně, že své rozhodnutí zveřejní za rok, v březnu 2017.

Radim Panenka, David Daniel

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: .

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…