A stejně za to může Rusko! Rakušan, Jakob a další jedou linii dál

16.11.2022 18:55 | Ze sítí

Ukrajina sice možná vystřelila raketu, která zabila dva lidi v Polsku, ale podle předsedy poslaneckého klubu TOP 09 je jako řidič, kterého pirát silnic v protisměru donutil strhnout řízení. Viníkem je teroristický stát jménem Rusko. Podobně se vyjádřil i Vít Rakušan a Danuše Nerudová zaujala originálním vysvětlením, proč měla pravdu, když mluvila o ruské raketě.

A stejně za to může Rusko! Rakušan, Jakob a další jedou linii dál
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr vnitra Vít Rakušan směřuje na jednání vlády

Od úterního večera je hlavním předmětem debat raketový výbuch ve východním Polsku, při kterém zahynuli dva lidé. Kousek od ukrajinských hranic vybouchla raketa na farmě.

Během noci došla řada českých uživatelů sociálních sítí k přesvědčení, že Polsko bylo jako členská země NATO bombardováno Ruskem a proto by měl být aktivován článek 5 Severoatlantické smlouvy o kolektivní obraně.

Ráno zveřejnila agentura AP informaci potvrzenou několika zdroji z americké vlády, že se nejednalo o raketu vyslanou Rusy, ale Ukrajinci. Jako nejpravděpodobnější verze bylo uvedeno, že obranná raketa měla zachytit ruské ostřelování, ale nedopatřením skončila v několik kilometrů za hranicemi v Polsku.

Tvrzení, že se jednalo o ruskou raketu, však během večera a noci zopakovalo několik českých ministrů včetně ministra zahraničí (Pirát Jan Lipavský k dovršení efektu tweet následně smazal, ten si ale už žil svým životem) a ministryně obrany.

A také prezidentské kandidátky Danuše Nerudové, která po zjištění pravého stavu věci ohromila výkladem, že pojmem „ruská raketa“ myslela, že raketa byla vyrobena v Rusku a to byla pravda.

Do protestů proti ruskému bombardování Polska se zapojili i dva vysocí představitelé vládní koalice. Předseda STAN a ministr vnitra Vít Rakušan a šéf poslaneckého klubu TOP 09 Jan Jakob.

Rakušan tvrdil, že prezident Zelenskyj nabídl Rusku mírová jednání a odpovědí Kremlu byl masivní raketový útok, který dost možná zasáhl i Polsko. „Ať už to bylo jakkoliv – Rusko o mír nestojí. Chce válčit. Ničit. A vraždit,“ napsal před půlnocí s tím, že Česko bude v bezpečí, jen když Rusko zmizí z Ukrajiny.

I když v noci psal, že to mohlo být jakkoliv, ve středu zdůraznil, že „za smrt dvou nevinných občanů Polska je plně zodpovědný jen a pouze Putin“. Raketa prý sice byla ukrajinská, vina je ale na teroristickém režimu Ruska, kterému se Ukrajina musí bránit. „Tak prosté to je,“ uzavřel ministr vnitra.

Jan Jakob, jehož poslanec Marek Ženíšek, předseda zahraničního výboru sněmovny, žádal ještě v noci o zahájení společné obranné akce NATO a vyjádřil názor, že je úplně jedno, jestli je útok ruskou chybou nebo provokací, sám v noci připomněl stanovisko sněmovny, že Rusko je teroristický stát. A pochlubil se, že sám hlasoval pro. „Kdo se chová jako terorista, je terorista,“ uzavřel.

Ráno přišel s teorií, že Ukrajina je jako řidič, který strhl volant, aby čelně nenarazil do blázna, který se na něj záměrně řítí v protisměru. Takový řidič je podle něj skutečným viníkem nehody.

„Viníkem celé situace zůstává Rusko, které válečný masakr vyvolalo, a před kterým sebe i nás Ukrajina hrdinně brání,“ ocenil.

Jakýsi internetový vtipálek mu na to odpověděl, že viníkem je ve skutečnosti osobní automobil. Jiní upozornili, že prezident Zelenskyj velmi rychle vystoupil s prohlášením, že jde o ruský útok na Polsko.

„Ta porovnání vám jde asi tak, jako cela politika. Vykašlete se na to a jděte do fabriky dělat něco užitečného,“ dostal poslanec radu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: jav

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

16:57 Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

Japonsko a Singapur, Korea, Mexiko a Paraguay. To byly nejnákladnější cesty výborů Poslanecké sněmov…