A teď Černochová. Věc „mladá a pohledná Nerudová“ rozseknuta

13.12.2022 9:14 | Ze sítí

Kdyby radši mlčela, vzkazuje rektorce Danuši Nerudové senátor Zdeněk Hraba, který odešel z hnutí STAN. Někdejší rektorka sklízí výsměch za to, že sama sebe označila za mladou a pohlednou. „Jsem o 6 let starší než paní Danuše a nikdy jsem nebyla pohledná, jako ona. Ale vždycky jsem si ze sebe uměla udělat srandu a neprožívala jsem to. Normální lidi až tak neřeší náš vzhled, ale energii, kterou vysíláme. Buď tam něco je, nebo není. Politika není casting modelek,“ radí jí ministryně obrany Černochová. Mirek Topolánek má také jasno: „Jestli já to minule neprojel proto, že jsem příliš pohledný.“

A teď Černochová. Věc „mladá a pohledná Nerudová“ rozseknuta
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kandidátka na prezidentku Danuše Nerudová

V rozhovoru pro web CNN Prima News prezidentská kandidátka mimo jiné uvedla, že o svých schopnostech nepochybuje „ani na pikosekundu“. Také, že chce být nositelkou morálních hodnot, které dnes na Hradě bohužel chybí.

Zaútočila také na svého soupeře Petra Pavla, neboť si prý nevšimla, že by někdy označil Rusko za teroristický stát, což ona udělala už v říjnu, ještě před Evropským parlamentem. „Víte, já nazývám věci správnými jmény. Nebagatelizuji,“ dodala.

Mnohem větší haló ale způsobily její úvahy o Andreji Babišovi a jeho neochotě účastnit se do konce roku televizních debat kandidátů. „Možná má strach diskutovat se ženou,“ myslí si.

Později téma rozvinula do úvahy, že podceňování úspěšných žen je „automatickou českou reakcí“. „Setkávám se s tím celou svou kariéru,“ dodala bývalá rektorka.

„Nikdy v historii prezidentských voleb dosud nebyla silná ženská kandidátka. Proto tomu ani teď nikdo nevěřil. Jsem žena, navíc mladá, k tomu i pohledná. To je největší handicap, který mám,“ pronesla ve finále prezidentská kandidátka. Načež ještě jednou zopakovala, že být pohledná je handicap.

Reakce na sociálních sítích byla skutečně hurónská. Největší část pochopitelně představovaly komentáře žen, které prý řeší úplně stejné problémy, ztížené tím, že jsou navíc ještě sexy, vzdělané a skromné. Ke cti dámám slouží, že to v drtivé většině případů bylo doplněno vysmátými smajlíky.

Jiní se ptali Demagog.cz a podobných skupin po ověření pravdivosti výroku.

Ondřej Tesárek, známý jako youtuber Bratříček, uznal, že mládí a krása v politice skutečně může být handicapem a jako ilustrující příklad vzpomněl porážku Hillary Clintonové v amerických prezidentských volbách 2016.

 

 

Sociální sítě také zaplavilo množství obrázků, ve kterých se s mládím a pohledností prezidentské kandidátky kreativně pracovalo.

Senátor Zdeněk Hraba, který už několika volbami úspěšně prošel, dal novicce kampaní zdarma radu: „Vstupujeme do té fáze prezidentské kampaně, ve které by bylo lepší radši neříkat nic.“

Radu zkušenější političky dala kandidátce Džamila Stehlíková: „Bez obav. Mládí a pohlednost pomíjí, blbost je věčná.“

Ministryně obrany Jana Černochová kandidátku rovněž těšila, že politika není casting modelek, takže v ní mohla uspět i ona sama, i když je o šest let starší a nikdy se nepovažovala za pohlednou. „Normální lidi až tak neřeší náš vzhled, ale energii, kterou vysíláme. Buď tam něco je, nebo není,“ ubezpečila kandidátku.

 

 

 

Jiného politického veterána přiměly postřehy prezidentské kandidátky k sebereflexi: „Jestli já to minule neprojel proto, že jsem příliš pohledný,“ smál se expremiér Mirek Topolánek, který před pěti lety jako jeden ze spolufavoritů prezidentské volby nezískal ani pět procent hlasů.

Předseda Svobodných Libor Vondráček otočil uvažování o handicapech do největších výhod paní Nerudové. K nim prý patří zejména to, že nikdo netuší, co si myslí. „Největší výhodou paní Nerudové je totiž to, že málo lidí zná její názory,“ píše Vondráček. Proto by uvítal další rozhovory, ve kterých by nás prezidentská kandidátka seznámila se svým pohledem na svět.

 

 

„To vypadá na rozhovor roku,“ dodal se smíchem Jaroslav Plesl, šéfredaktor MF DNES.

Komentátorka Lucie Sulovská sarkasticky poznamenala, že poslední český prezident, který získal ocenění za krásu, byl Antonín Novotný a bude hezké si to s paní Nerudovou zopakovat.

Jiní se ptali, kde se k takovému sebevědomí dá přijít, či zda má paní Nerudová doma zrcadlo. Poslanec Jaroslav Foldyna přihodil: „Ptá se paní Nerudová zrcadla: ‚Zrcadlo, zrcadlo, kdo je na světě mladý a krásný? a zrcadlo jí odpovědělo – no přece Sněhurka, ty namyšlená blbko!“

A právník Jindřich Rajchl chová naději, že „ještě pár rozhovorů o tom, jak je mladá a pohledná a už tu namyšlenou figurínu nezvolí ani její kamarádky“.

 

 

„Největším průšvihem novosoudružky Neorudé je její neskonalá hloupost, jak dokazuje skoro vším, co vypustí z huby,“ padlo také na facebooku. Jiní také soudili, že podle slavné teorie doktora Štrosmajera o nadnášení blbostí by Danuše Nerudová mohla chodit po Měsíci.

Nechyběly samozřejmě ani vážnější analýzy. Redaktor České televize Petr Vašek, jeden z největších znalců českého politického zákulisí, vidí v rozhovoru moment podobný vyjádření Karla Schwarzenberga o Benešových dekretech. Zlomový moment voleb, který oddělá jednoho z kandidátů. Podobně jako třeba v minulých volbách neúčast Jiřího Drahoše v debatě na TV Nova, kam jej Miloš Zeman opakovaně neúspěšně zval.

„Důležitých momentů bude určitě víc a možná přijdou ještě zlomovější, chyby budou dělat všichni, ale tenhle mezi ty důležité bude patřit určitě,“ myslí si.

Jiní lapidárně shrnuli totéž slovy: „Danuše stáhla svého králíka,“ což byla reakce na předvolební show profesora Jiřího Drahoše, který reagoval na výtky přílišné akademičnosti a odtržení od reálného života tím, že se před televizní kamerou jal stahovat králíka.

Petr Honzejk z Hospodářských novin se pokusil vše obrátit ve vtip: „Danuše Nerudová prohlásila, že její nevýhodou je, že je mladá a pohledná. Čekám, že se vzápětí přihlásí Babiš, že jeho největší nevýhodou je, že má prachy a prachy. Je to geniální. Většina nás starejch, nepohlednejch a nebohatejch, se začne cítit báječně a ze soucitu je zvolí.“

A mnoho mladých fanoušků brněnské kandidátky rozhovorem velmi znejistělo před „studentskými volbami“, které tradičně pořádá na středních školách Člověk v tísni a zveřejněním výsledků před skutečnými volbami voličům naznačí, co si přejí jejich děti. Očekávalo se, že v těch letošních bude Danuše Nerudová velkým favoritem. Teď si však jeden ze středoškoláků nad tíhou rozhodování ulevil: „Ach jo, já jsem ji chtěl volit, ale hodila mi do toho vidle. Zítra jsou studentské volby, a já znovu váhám, jestli jí mám dát šanci anebo to hodit generálovi,“ napsal s několika vugarismy.

 

 

Někteří ale v reakci na ohlas představ Danuše Nerudové o automatické české reakci na silné, mladé a pohledné ženy začali šířit internetem obrázek, vyzývající k zastavení útoků. „Od této chvíle nenapíšu nic negativního o Pavlovi a Nerudové. Mým jediným terčem budiž Babiš,“ zní výzva.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…