A teď generál Pavel: Taky ho vyzkoušeli. A nevěděl

22.12.2022 14:41 | Ze sítí

„Kdy je Den české státnosti?“ Přesně tato otázka se stala noční můrou pro většinu prezidentských kandidátů, jelikož ji dostali v prezidentském kvízu Reflexu a – i přes trojici nabízených možností – ji nedokázali zodpovědět. Úplně nejhůře ze všech zúčastněných kandidátů připuštěných k volbě kvíz dopadl pro generála Petra Pavla, jenž kromě zmíněné otázky netušil ani odpověď na otázku týkající se zodpovědnosti za prezidentské rozhodnutí s kontrasignací vlády, obsah Česko-německé deklarace a správně nevybral ani autora opony národního divadla. Jeden z jeho protikandidátů naopak neučinil ani jedinou chybu.

A teď generál Pavel: Taky ho vyzkoušeli. A nevěděl
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kandidát na prezidenta Petr Pavel

Anketa

Odradil vás pořad s Babišem a dětmi od volby lídra ANO?

4%
82%
hlasovalo: 45030 lidí
Časopis Reflex si na prezidentské kandidáty připravil deset kvízových otázek, přičemž jim pro ulehčení nechal výběr pouze z trojice možností. První otázka se uchazečů o Hrad tázala: „Komu skládá prezident prezidentský slib?“ Nabízené možnosti byli: „a) Předsedovi Poslanecké sněmovny, b) Předsedovi Senátu, c) Předsedovi Ústavního soudu.“ Že se slib skládá do rukou předsedy Senátu, věděli všichni prezidentští kandidáti až na Karla Janečka, jenž nakonec nebyl k volbě připuštěn, a paradoxně i senátora Marka Hilšera.

Podobně byla vedena i další pětice otázek na prezidentské pravomoci, přičemž všichni správně odpověděli, že prezident nesmí vetovat ústavní zákon a že má právo účastnit se jednání vlády. Otázka na přijetí ústavní žaloby na prezidenta pak potrápila pouze Denisu Rohanovou, která však byla stejně jako Janeček z volby vyřazena, jelikož její registraci na podnět senátorů zrušil Nejvyšší správní soud s argumentací, že kandidaturu můžou podpořit poslanci nebo senátoři až poté, kdy předseda Senátu vyhlásí volby a dříve ne, což kandidátka nesplnila, jelikož se opírala o podpisy exposlanců ČSSD a KSČM.

Největší problémy u pravomocí hlavy státu zúčastněným činil dotaz: „Kdo zodpovídá za rozhodnutí prezidenta, ke kterým je potřeba kontrasignace vlády?“ Že je zodpovědná v tomto případě vláda, netušil z připuštěných kandidátů podnikatel Karel Diviš, senátor Hilšer ani generál Pavel.

Ještě větší nadělení pak přinesl kvíz týkající se české státnosti, v němž kromě zmíněné otázky na Den české státnosti, činila některým problém i Česko-německá deklarace či otázka na jméno prvního českého krále.

Že je Den české státnosti 28. září a nikoliv 28. října či 28. listopadu netušil až na senátora Hilšera a bývalého rektora Karlovy Univerzity Tomáše Zimy nikdo, tedy ani Diviš, ani Janeček, ani Pavel, ani Rohanová a ani Fischer.

Obsah Česko-německé deklarace z roku 1997, jež řešila vypořádání křivd druhé světové války, se opět stal osudným pro Janečka i Pavla, kteří si mysleli, že tato deklarace řešila otázku převodu budovy ambasády v Berlíně do majetku ČR či slibovala péči o vojenské památníky a hroby.

Že se prvním českým králem stal Vratislav II. netušila Rohanová a svou druhou – avšak poslední – chybu si zde „usekl“ i senátor Pavel Fischer.

Zatímco datum upálení Jana Husa dokázali určit z nabízených možností správně všichni kandidáti, u autora opony národního divadla nastal opět problém. Že je jím Vojtěch Hynais a nikoliv Max Švabinský či Alfons Mucha, opět nevěděl Janeček a Pavel.

Diviš, Hilšer i Fischer v rámci všech deseti otázek udělali pouze dvě chyby, Rohanová tři a nejhorší Janeček pět.

Velice nepříznivý výsledek si odnesl z kvízu také Petr Pavel, jenž měl z deseti otázek správně jen šest odpovědí. Naopak vítězem celého kvízu se stal Tomáš Zima, který věděl správnou odpověď na všechny položené otázky.

Zbylí kandidáti se kvízu nezúčastnili. Neodpověděl tak poslanec SPD Jaroslav Bašta, odborový předák Josef Středula, bývalá rektorka Mendelovy univerzity v Brně Danuše Nerudová ani expremiér Andrej Babiš (ANO).

Minimálně Babiš s Nerudovou však v poslední době kvízy „prosluli“. A to v nepříliš pozitivním smyslu. Expremiér Babiš nedávno vyhořel při odpovídání na dosti triviálního otázky, připravené žáky základní školy. V pořadu televize Prima K tabuli!, kde se Babiš potil u otázek dětí, si nevybavil ani jedno dílo Jaroslava Haška (tedy ani knihy Osudy dobrého vojáka Švejka za světové války) a u otázky na díla Karla Čapka se až po dlouhém váhání rozpomněl alespoň na Válku s mloky.

Nad Babišovy síly byl i nápis nad oponou v Národním divadle či planety sluneční soustavy, mezi které navíc začal řadit i Měsíc či Slunce.

Nerudová, pak sice minulý kvíz tvořený bezpečnostními otázkami vyhrála, nebyly to však její dovednosti, které ji při jeho vyplňování pomáhaly. Během debaty, kterou organizovaly spolek Jagello 2000, portál iDNES.cz a CEVRO institut se totiž někdejší rektorka inspirovala ve svém předpřipraveném taháku.

Ze všech zúčastněných kandidátů tehdy naprosto pohořel i Hilšer. Ten sice při svém odpovídání na dotazy nepodváděl, nedokázal však správně odpovědět ani na jedinou z otázek tázajících se například na počet stíhaček F-35, které plánuje armáda pořídit, či na výši návrhu rozpočtu Ministerstva obrany ČR pro rok 2023.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Tvrdím, že 75% občanů ČR na tyto otázky správně neodpoví!!!, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusepolarbear , 22.12.2022 15:39:55
Správně odpoví jen ten, kdo se jejich obsahem zabývá z titulu výkonu své profese. Je však mnohem důležitější, jaké má kandidát na prezidenta politické, ekonomické a manažerské zkušenosti v praktickém životě, jaké má zkušenosti z jednání s různými zahraničními partnery a geopolitické názory. Funkce prezidenta má být vrcholem politické činnosti schopného politika!!!

|  7 |  0

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…