A teď otázky novinářů. Zeman si z nich jako vždy dělal srandu

31.08.2015 13:41

Po vyčerpání svých čtyř témat se prezident Miloš Zeman na tiskové konferenci jal odpovídat na dotazy přítomných novinářů. Již dopředu avizoval, že bude odpovídat do posledního dotazu. To však netrvalo příliš dlouho, za čtyřicet minut byly otázky vyčerpány.

A teď otázky novinářů. Zeman si z nich jako vždy dělal srandu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Jako první prezident odpověděl na dotaz České televize, zda s ním do Číny odletí podnikatelská delegace. „Pouze omezená,“ řekla hlava státu.

Následně se vyjádřil i k dotazu veřejnoprávní televize ohledně aktivních záloh. „Do roku 2020 se plánuje zvýšení počtu činných lidí v aktivních zálohách na pět tisíc. Po rozhovoru s náčelníkem generálního štábu podporuji legislativní změny, které ono rozšiřování podporují,“ řekl.

Televize Nova se hlavy státu zeptala na kvóty k přijímání uprchlíků. „Plně podporuji stanovisko české vlády a řady dalších zemí, které povinné kvóty EU odmítly. Samozřejmě, že předpokládám, že pokud se česká vláda dobrovolně zavázala přijmout 1500 uprchlíků, bude je třeba důkladně prověřovat, aby se v jejich rámci na naše území nedostaly islamistické bojůvky. Toto kvorum respektuji,“ uvedl s tím, že hlavní pomoc je třeba směřovat tam, odkud uprchlíci pocházejí. „Jedná se totiž většinou o ekonomické migranty, kteří oslabují vlastní zemi svým odchodem,“ dodal.

Dotaz ČTK se týkal xenofobie. „Skutečně se domníváte, že ostatní země jsou xenofobnější než Česká republika?“ zeptal se redaktor v kontextu prezidentových slov první části tiskové konference. „Ano, myslím, že jsou, například ve Francii či Velké Británii,“ uvedl.

Jmenovat slabé kusy vlády, na které se ptala televize Prima, hlava státu nechtěla. „Myslím si, že bych možná prospěl upevnění jejich pozice, kdybych je pojmenoval. A protože to nechci učinit, nenuťte mě, abych je jmenoval,“ nechal se slyšet. Na další dotaz televize Prima, který se týkal vydání Kevina Dahlgrena, podezřelého ze čtyřnásobné vraždy v Brně, odvětil pochvalnými slovy na adresu Američanů. Předtím si však musel nechat poradit od mluvčího Ovčáčka, neboť, jak podotkl, lékaři mu diagnostikovali čtyřicetiprocentní ztrátu sluchu a dotaz tak neslyšel. „Američané se v tomto případě zachovali korektně a já jsem jim za to vděčen,“ řekl.

MF Dnes zajímalo, zda prezident bude kandidovat i v dalším funkčním období. „K tomu se vyjádřím v březnu 2017,“ řekl.

Jízlivost následně patřila redaktorovi Lidových novin, který se jej zeptal na bezpečnostní prověrku kancléře Mynáře a na to, zda si prezident ponechá jako poradce Martina Nejedlého, jehož Lukoil má státu zaplatit miliony korun. „Tato otázka je hodna Lidových novin, neboť mě stále považujete za předsedu Národního bezpečnostního úřadu. Dovolte mi, abych se představil, jsem prezident České republiky,“ řekl Zeman na dotaz k bezpečnostní prověrce, kterou právě tento úřad vyřizuje. A k otázce Nejedlého řekl následující: „Firma se proti rozsudku odvolala a já ctím presumpci neviny,“ řekl.

Na dotaz Hospodářských novin, zda o sobě někdy pochybuje, řekl, že pouze totální blbec o sobě nikdy nepochybuje. „Mimochodem je to jedna ze součástí definice blbosti. O sobě pochybuji průběžně,“ sdělil a jako příklad, kdy o sobě pochyboval jako o dobrém prognostikovi, uvedl příklad řecké krize, kdy byl přesvědčen, že Řecko musí vystoupit z eurozóny. „Emoce však zvítězily nad racionálním kalkulem,“ uvedl.

Prvnízprávy.cz se hlavy státu zeptaly na osobu Františka Kriegela, který jako jediný nepodepsal moskevské protokoly. „Rozhodl jsem se udělit Františku Kriegelovi Řád TGM k 28. říjnu,“ řekl s tím, že právě Kriegel byl jeden z těch, který v Číně bojoval jako vojenský lékař za druhé světové války.

Na dotaz Echo24.cz, zda kancléř Vratislav Mynář má neomezený čas na dodání své bezpečnostní prověrky, hlava státu řekla následující: „Nikdo vás nenutí, abyste znal pravidla Národního bezpečnostního úřadu, ale já vám je rád sdělím. Na prověrku na stupeň na přísně tajné, což je nejvyšší stupeň, je stanoven určitý časový limit, který je kratší než mé první funkční období,“ uvedl.

„ČR není cílovou zemí migrační vlny ze Sýrie. Myslíte si, že se to může časem změnit?“ zeptala se redaktorka Českého rozhlasu. „Myslím, že ano. Pokud Německo bude vracet ty uprchlíky, kteří dnes považují ČR za tranzitní zemi, tak sem budou v nejbližší době posíláni zpět a budou zde umístěni v příslušných uprchlických střediscích,“ řekl.

Následně se Zeman vyjádřil i na další dotazy k čínské ekonomice a k ekonomickým uprchlíkům. Čínská ekonomika je dle něj stále největší světovou ekonomikou, i když nyní zpomaluje svůj růst. A ekonomičtí uprchlíci z Eritreje, kteří zemi opouští kvůli tvrdému diktátorskému režimu? „Položte si otázku, proč tento odchod přišel nyní, když je diktátorský režim v zemi již hodně dlouho,“ řekl.

A závěrem neopomněl zavtipkovat. „Vaši fotografové mají jistě mnoho snímků, jak si otírám pot z čela. Je to klimatem v této místnosti, nikoliv obavami z vašich otázek. Mrzí mě, že odešel Deník Referendum, neboť na jeho inteligentní otázky jsem se těšil,“ uzavřel tiskovou konferenci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…