A tento rašista má od vás z Karlových Varů cenu. Perebyjnis vyzývá Bartošku k nápravě

07.07.2023 12:27

Někdejší velvyslanec Ukrajiny v Česku Jevhen Perebyjnis napsal, že je na čase odebrat cenu Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech muži, který podporuje ruský vpád na Ukrajinu Nikitu Michalkovi. A přišla reakce...

A tento rašista má od vás z Karlových Varů cenu. Perebyjnis vyzývá Bartošku k nápravě
Foto: Reprofoto: Twitter
Popisek: Jevhen Perebyjnis se svou ženou Olgou

V Karlových Varech stále ještě běží Mezinárodní filmový festival. Dámy okouzlují okolí svými róbami, umělci si přebírají ceny a hosté přemýšlejí, jakému filmu by měli dát přednost, protože pravděpodobně nestihnou vidět všechno.

A někdejší ukrajinský velvyslanec v této souvislosti vyzval k tomu, aby ruský režisér Nikita Michalkov, jako výrazný podporovatel ruského prezidenta Vladimira Putina, přišel o festivalovou cenu, kterou získal před lety.

„Dnes je ta správná příležitost s politováním připomenout, že rašista Nikita Michalkov – patologický putinista, který nese na této válce značný podíl viny a na jehož rukou je krev jejích obětí, stále zůstává nositelem ceny Karlovarského festivalu za celoživotní přínos kinematografii,“ uvedl Perebyjnis, který je v současnosti v Kyjevě náměstkem ministra zahraničí.

Filmař Nikita Michalkov je držitelem amerického Oscara a mnoha dalších ocenění, cenu karlovarského festivalu za celoživotní mistrovství dostal v roce 2010. Na Ukrajině je ale od roku 2014 veden na seznamu nepřátelských osob, od roku 2017 má na její území zakázán vstup a v roce 2022 tam byl v nepřítomnosti odsouzen kvůli své podpoře separatistických republik Donbas a Luhansk. Ukrajina formálně požádala o jeho zařazení na seznam mezinárodně hledaných osob.

Výraz „rašismus“ byl oficiálně schválen ukrajinským parlamentem jako termín pro totalitní režim současného Ruska a v tamní legislativě je posuzován na úrovni nacismu a komunismu.

Na Perebyjnisovu výzvu ale přišla reakce. O slovo se přihlásila novinářka Barbora Koukalová, která za server Expres.cz sleduje celý festival a požádala Perebyjnise, aby přestal Čechy „mistrovat“.

„Bylo by dobrý se trochu vzpamatovat. Jako za prvé je to podle vzhledu Bartošky asi tak třicet let stará fotka, takže odebírat třicet let starý ceny nikomu nepomůže. Za druhé, Nikita Michalkov prostě MÁ zápis do kinematografie, to se může pan velvyslanec třeba stavět na hlavu a vodrážet se ušima. A za třetí by bylo fajn nás přestat mistrovat a pořvávat na nás tady jak nějaký onuce. Česko se dost a hlavně rychle postaralo, stále se stará a panu velvyslanci evidentně otrnulo. Ještě před měsícem si tam rozkrádali pomoc pro lidi a vojáky, takže vopatrně tady s těma výkřikama,“ napsala novinářka.

Spor o Michalkova

Souhlasil i právník Tomáš Tyl, který současně připomněl, že současný náměstek ministra zahraničí Ukrajiny není tou nejvhodnější osobou pro kádrování filmařů. A připomněl aféru z časů jeho velvyslancování v Praze, která se týkala televizního vysílání polského filmu Volyň.

Tento snímek z roku 2016 ukazuje soužití na polsko- ukrajinském pomezí v čase druhé světové války, kdy se přes území Volyně několikrát převalila válečná fronta, což bylo příležitostí pro vyřizování sousedských účtů. A toto vyřizování má ve snímku v podání ukrajinských nacionalistů například podobu upalování dětí či pogromů na místní židovskou komunitu.

V září 2018 film odvysílala Česká televize a za následek to mělo oficiální stížnost ukrajinského velvyslance, kterým byl už tehdy Jevhen Perebyjnis. „Některé zavádějící a nepravdivé záběry z filmu hodně Ukrajinců považuje za urážející,“ řekl k tomu novinářům.

Jako velvyslanec se vyjadřoval ke karlovarskému filmovému festivalu i v loňském roce, když řediteli Bartoškovi psal kvůli ruskému filmu Kapitán Volonogov uprchl, který byl zařazen na program festivalu. Podle velvyslance bylo jeho promítání nehumánní.

Přes tyto zásahy byl jako velvyslanec vždy mezi filmaři populární. V březnu 2022 mu tleskalo plné Rudolfinum při předávání cen Český lev.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Petr Mach, Ph.D. byl položen dotaz

cenzura

Jak v EU ovlivníte, zda u nás bude zachována svoboda projevu, kterou má snahu tato vláda omezit a jak píšete i vy, schovává to za jakýsi boj s dezinformacemi?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Exvelvyslanče,, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseparabola , 07.07.2023 14:57:57
raději ztichněte! Už i v Polsku se bouří proti tomu, co přišlo s ukrajinskými imigranty! Doporučuji si pro zajímavost přečít článek z jejich Dzienniku: "Otevření hranic ukrajinským uprchlíkům byla osudová chyba." O nerespektování zákonů hostitelské země, pašování zbraní, drog, dětí na dárcovství orgánů, odkupech do sexuálního otroctví, podnikání, které znali z domova. Vypadá to, že Polsku už padají klapky z očí. Není to radostné čtení! A nemyslím, že by vařuili z vody. Zajímalo by mě, nakolik se to dotýká i nás.

|  10 |  0

Další články z rubriky

„Hnus. Ani pes je nesežral.“ Češi si všimli, kdo zkazil piškoty. Jurečka to tehdy přikryl

8:00 „Hnus. Ani pes je nesežral.“ Češi si všimli, kdo zkazil piškoty. Jurečka to tehdy přikryl

„Hnus.“ „Odporná chuť i konzistence.“ „Nedá se to žrát.“ – Těmito slovy hodnotí lidé v několika posl…