A to jsou věci: Toto se začíná dít v Evropě kvůli Rusku. Vypadá to zajímavě

12.05.2015 16:47

Poslední dění navozuje dojem, že v přístupu k Rusku nastává mezi zeměmi EU dvojkolejnost. Některé země by chtěly politiku vůči Moskvě přitvrdit, jiné více spolupracovat a případně zrušit sankce. Na webu Literarky.cz o tom píše Mirko Raduševič.

A to jsou věci: Toto se začíná dít v Evropě kvůli Rusku. Vypadá to zajímavě
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka EU

Nejprve poukazuje na včerejší zasedání Evropského parlamentu k zahraničním otázkám, kde byl předložen návrh středo-pravicové politické skupiny na revizi vztahů Evropské unie s Ruskem.

Europarlament tento návrh akceptoval jako reakci na ruskou okupaci Krymu a pokračující vojenské agrese na východní Ukrajině. Rovněž se ve zprávě EP uvádí, že Rusko hrubě porušuje mezinárodní dohody, což staví vztahy s EU na rozcestí.

Posíláme Rusku jasnou zprávu

Litevský poslanec Gabrielius Landsbergis, člen zmíněné politické skupiny v EP, mimo jiné uvedl: „Posíláme Rusku jasnou zprávu, že EU bude přistupovat ke vztahům s Ruskem ze zcela jiného pohledu.“

V závěru zmíněné zprávy EP se mluví o tom, že pokud Rusko bude dodržovat dohody z Minsku, bude respektovat celistvost Ukrajiny včetně Krymu a mezinárodní právo, v tom EP vidí cestu ke zlepšení vztahů.

Merkelová přijela do Moskvy, aby ukázala, že nejde proti Rusku

Raduševič oproti zmíněné zprávě EP dává nedělní prohlášení Angely Merkelové, že přijela do Moskvy, aby „ukázala, že spolupracujeme s Ruskem a nejdeme proti němu“.

Přestože Merkelová kritizovala ruskou anexi Krymu a vojenskou účast Moskvy na východu Ukrajiny, uvedla, že má pocit, že Rusko chce splnit dohody z Minsku. „Poučení z historie nás vede k tomu, že musíme udělat vše, abychom v konfliktech, ať jsou sebesložitější, hledali mírové řešení, a to prostřednictvím jednání,“ řekla německá kancléřka.

Raduševič závěrem uvádí, že se nelze zbavit dojmu, že nastává dvojkolejnost v přístupu k Rusku v rámci zemí EU. „Jsou země, které by chtěly více spolupracovat a případně zrušit sankce, a naopak země, jež chtějí vztahy k Rusku přitvrdit,“ dodává.

Celý text je ZDE

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…