A už to jede: Ke Klinice dorazil exekutor. VIDEO zde

10.01.2019 10:01

Před Klinikou probíhalo vysílání „Rádia Tuleň“ v rámci shromáždění ke dni tuleňů a lachtanů. Recitovaly se rapové básně, opakovala historie Kliniky a naříkalo nad odůvodněním vyklízení. A pak dorazil exekutor... ParlamentníListy.cz z místa pořizují živý videopřenos.

A už to jede: Ke Klinice dorazil exekutor. VIDEO zde
Foto: Repro iDnes
Popisek: Klinika před vyklízením

Jedna z přítomných ve „vysílání“ rádia zmínila, že kromě Kliniky ztratila nedávno squatterská komunita squat ADM v Amsterdamu, který byl vyklizen pro suché doky. Prohlásila, že squat byl taková malá vesnice s lesem a kanálem, kde kotvilo několik lodí. Proběhla tam například zimní squatterská olympiáda. 21 let. „Bolestivá ztráta na poli alternativní kultury,“ označila vyklizení squatu 7. ledna.

Anketa

Rozhazuje vláda Andreje Babiše zbytečně a nezodpovědně naše peníze?

26%
hlasovalo: 13640 lidí

Dále si dotyční stěžovali, že ze strany státu se jim dostalo akorát násilí. Jakub Ort, moderátor z Českého rozhlasu, komentoval v krátkém rozhovoru tvrzení, že objekt může být nevhodný pro obývání, dokonce nebezpečný. „To je typická byrokratická strategie. Vyhánějí nás na ulici kvůli tomu, aby se nám nic nestalo,“ řekl Jakub Ort. Také byly zmiňovány problémy, které se na Klinice řešily: „Následování všech těch nablblých pravidel, o kterých už nevíme, kdo je stanovil. Asi pánbůh nebo Václav Klaus mladší,“ řekl jeden ze shromážděných aktivistů do mikrofonu.

Dále se citoval rap s tématikou typickou pro aktivisty. Mnoho z přítomných mělo lékařské masky s vysvětlením, že Klinika léčí.

Pak došlo na historii Kliniky. „Nikdo v něm nebydlel, byl několik let prázdný,“ řekla o objektu jistá Bára. Řekla, že dostali smlouvu na rok od úřadu pro zastupování státu. „Tam vlastně přišli ti náckové, zapálili ten gauč a starostka řekla, že jste uličníci,“ ptal se redaktor. „To je návodná otázka,“ řekla „Bára“ a dodala, že místo nebylo zkolaudováno ani na plicní kliniku. „Naprosto legitimní a důležitý je protlačit, aby to bylo legální,“ řekla o Klinice.

Jednání je stejně příjemný se SŽDC jako s úřadem pro zastupování státu ve věcech majetkových, pokračovala aktivistka. Prý jim SŽDC říká něco jiného než médiím. Stavební řízení bylo prý zastaveno, protože část patří soukromému majiteli, který nechce povolit rekonstrukci.

A již se schylovalo k výkonu. „20 mužů se vzhledem hooligans Slávie, policie potvrdila, že si je najal exekutor,“ dorazila do rádia zpráva. „Kdyby chtěli zase zapalovat gauč, tak nenásilně nepomáhat,“ radil maskovaný muž s mikrofonem.

Dále začala jedna z aktivistek číst prohlášení, ve kterém stálo, že Klinika je proti hromadění věcí a čekání za přepážkami. „Neumíme hromadit peníze,“ přiznala dotyčná. Ale zato prý umí velmi dobře sdílet. Učí prý lidi objevit zásadní odpor, revolucionářství...

Aktivistka byla přerušena příchodem exekutora, který poprosil aktivisty, aby v přípravě na provedení úkolu vyvrátili stůl. „Doufám, že to bude rychlý,“ ozvalo se z okolí exekutora. „Já se obávám, že ne,“ odvětil.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …