A vztek na vládu už i z ČT. Zlé

05.07.2022 11:24 | Ze sítí

Ministr kultury Martin Baxa chystá reformy veřejnoprávních médií. Ovšem co momentálně vadí, je, že se nechystá zvyšovat koncesionářské poplatky. Komentátor Petr Honzejk už se nechal slyšet, že říct to Babiš, tak Milion chvilek zaplní Václavské náměstí. Už se ozvaly stížnosti z veřejnoprávních médií. Reportér ČRo Matěj Skalický mluvil o „demokracii umírající v temnotě“ a Jakub Szántó z ČT zase o „roli ČT uprostřed informační války Ruska a Číny“.

A vztek na vládu už i z ČT. Zlé
Foto: Karel Šebesta
Popisek: Budova ČT na Kavčích Horách

Anketa

Vláda Petra Fialy dle vašeho mínění povládne (ptáme se od 30.6.2022)

94%
hlasovalo: 11256 lidí
Ministr kultury Martin Baxa z ODS nepotěšil ani filmaře, ani veřejnoprávní média. Na karlovarském filmovém festivalu totiž oznámil, že se nebudou zvedat filmové pobídky, které do Česka lákají filmaře. A v Deníku N uvedl, že hospodaření veřejnoprávních médií je téma do debaty, ale „v tuto chvíli není zvyšování koncesionářských poplatků na stole“.

Proti tomuto rozhodnutí už se někteří pracovníci médií a komentátoři ozvali. Například komentátor HN Petr Honzejk. „Absolutně nechápu výrok ministra kultury Martina Baxy, že se během funkčního období této vlády nezvednou koncesionářské poplatky. Pokud by to pronesl Babiš, byl by druhý den plný Václavák se zcela správným argumentem, že chce ČT24 a Český rozhlas ekonomicky zničit.“

A přidali se i ti, kteří jsou z těchto poplatků placeni. Ovšem nikoliv s argumenty o vlastní mzdě. „Tak dlouho vyzdvihuješ stabilitu veřejnoprávních médií, až se jako vláda rozhodneš, že víc peněz než před 14, resp. 17 lety na to není potřeba,“ glosoval Baxovo rozhodnutí reportér ČRo Matěj Skalický. A ještě dodal, že „demokracie umírá v temnotě“. A další, moderátor Radiožurnálu a Rádia Wave Martin Minha si přisadil, že se nejedná o brečení, ale o smutnou realitu.

Z ČT se ozval zahraniční reportér Jakub Szántó. Dodejme, že generální ředitel ČT Dvořák uvedl, že zpravodajství se škrty týkat nebudou. „Jojo, rozumíme tomu, že kvůli dramatickému nárůstu všech nákladů máte vůbec nejmíň peněz od ledna 2008. A taky rozumíme vaší roli uprostřed informační války Ruska a Číny. Ale nic s tím dělat nebudeme… Hm!“ přemítal ironicky.

Ozval se publicista Martin Weiss s otázkou, zda není ve směrnicích ČT, že by zaměstnanci neměli komentovat politiku ve vztahu k ČT. „Jestli ne, tak byste měli mít,“ doplnil. Ale byl reportérem ujištěn, že nic takového ve směrnicích není.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

16:57 Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

Japonsko a Singapur, Korea, Mexiko a Paraguay. To byly nejnákladnější cesty výborů Poslanecké sněmov…