A za kolik ty byty Bakala koupil? Soukup udeřil po výhodném prodeji bytů OKD

10.01.2020 9:16

Obyvatelé Moravskoslezského kraje, kteří žijí v bytech v minulosti patřících společnosti OKD, žijí opět v nejistotě, tvrdí generální ředitel televize Barrandov Jaromír Soukup, který se rozhodl připomenout, jak již za časů Zdeňka Bakaly nájemníci doufali, že je od českého podnikatele výhodně odkoupí, a jak se přepočítali. Byty nebudou moct odkoupit ani teď, když je získala švédská společnost Heimstaden Bostad. Podle Soukupa hrozí, že se nájemníci dostanou do problémů.

A za kolik ty byty Bakala koupil? Soukup udeřil po výhodném prodeji bytů OKD
Foto: Daniela Černá
Popisek: Věžák RPG před rekonstrukcí v Ostravě

V závěru roku 2019 Hospodářské noviny uvedly, že desítky tisíc bytů, které v minulosti patřily společnosti OKD Zdeňka Bakaly, jsou na prodej.

Anketa

Prospěla existence TOP 09 české demokracii?

4%
96%
hlasovalo: 26425 lidí

Podle informací České televize nad nimi získala kontrolu švédská společnost Heimstaden Bostad. Generální ředitel společnosti Residomo, která byty vlastní a která přejde pod švédskou společnost, Jan Rafaj uvedl, že přesnou cenu, za níž byly byty získány, nezná, ale pokud by vycházel z posledního odhadu, bude to asi 31 miliard korun.

Dále uvedl, že švédská firma neplánuje byty prodávat nájemníkům, v což obyvatelé doufají již desítky let. Přesněji řečeno, od doby jejich privatizace, ve které se společnost RPG byty, spadající pod Zdeňka Bakalu, zavázala, že pokud byty bude prodávat, nabídne je nejprve původním nájemníkům, a to za zvýhodněné ceny.

A generální ředitel TV Barrandov Jaromír Soukup bije na poplach.

I když se zatím všichni tváří, že je všechno v pořádku, že nájemníkům smlouvy platí dál, tak já bych byl trochu opatrnější,“ nabádal Soukup diváky v pořadu Jasně a stručně. „Už třeba, že se tisíce lidí mohou ocitnout v opravdu složité finanční situaci, pokud se jim bude snažit současný vlastník prodat byty za současné tržní ceny, nebo bude chtít zvyšovat nájemné. Kde na to ti horníci a obyčejní lidé, kteří v těch bytech bydlí, mají vzít peníze?“ ptal se dál Soukup.

Poté se vrátil do minulosti.

„Pokud si dobře vzpomínám, tak to byl Zdeněk Bakala, který za hodně podivných okolností tyhle byty zprivatizoval a prodal, až to nakonec skončilo v rukou té švédské firmy. A byl to také Zdeněk Bakala, který veřejně slíbil, že ty byty nájemníkům prodá za symbolické ceny. Jenomže, jak to tak bývá, sliby chyby. A na nějaké ty nablýskané řeči plné vzletných slov a slibů jsou lidi na Ostravsku alergičtí a já je chápu,“ vyložil svůj pohled na kauzu moravskoslezských bytů Soukup.

Vzpomínal také, za kolik tyto byty kdysi koupil Bakala.

„Já jenom připomínám, že úplně na začátku Bakala koupil jeden byt za 40 tisíc korun a následně je prodal za miliardy a doposud, a obávám se, že ani do budoucna, mu reálně žádný trest nehrozí. A já opakuju, že rozumím nejistotě, kterou tahle zpráva vyvolala na severní Moravě, protože já bych s jejich zkušenostmi byl na podobné miliardové transakce s jejich byty, ve kterých žijí, taky hodně opatrný. Vy ne?“ zeptal se na závěr. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…