A začala létat drsná slova: Co se chystá na Marine Le Penovou?

23.04.2017 21:07

V prvním kole francouzských prezidentských voleb těsně zvítězil Emanuel Macron. Spolu s ním půjde do druhého kola Marine Le Penová, proti které se nyní staví mnoho představitelů francouzské pravice.

A začala létat drsná slova: Co se chystá na Marine Le Penovou?
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: Emmanuel Macron

Podle předběžných výsledků francouzských prezidentských voleb se vítězem prvního kola stal proevropský kandidát Emanuel Macron. Na druhém místě skončila silně protievropská Marine Le Penová. Někteří experti dokonce francouzské prezidentské volby považují za referendum o členství Francie v Evropské unii. 

Podle expertů ve volebním studiu France 24 bude nyní ve středu diskuse ve Francii otázka členství v Evropské unii. Marine Le Penová získala naprostou většinu mezi pravicovými kruhy ve Francii. Macron je ze všech kandidátů ten nejvíce proevropský; Le Penová bude tedy muset nabídnout ještě radikálnější alternativu, než kterou doposud nabízela. 

Vítěze prvního kola, Emanuela Macrona, již podpořil jeden z poražených kandidátů, Benoit Hamon, který získal pouze 6,8 % hlasů. Podle politické analytičky přítomné ve studiu France 24 se dá navíc očekávat, že Macrona podpoří i Francois Fillon. V takovém případě se dá čekat, že Le Penová bude mít jen velmi malé šance na vítězství ve druhém kole, a to přes to, že má více aktivních příznivců na sociálních sítí. 

„Chtěl bych poděkovat všem svým přiznivcům. Zároveň bych vás chtěl vyzvat, abyste zůstali jednotní. Rozhodně běžte volit i podruhé. Extremismus nemůže pro Francii přinést nic jiného než hluboké rozdělení celé země. Ve druhém kole podporuji kandidáta Emmanuela Macrona, Francie nemá jednoduše na vybranou,“ prohlásil nakonec skutečně Francois Fillon.

Socialista Benoit Hamon dokonce prohlásil, že Le Penová je „nepřítelem republiky“. Macron ovšem podle Hamona k levici nepatří. 

Druhé kolo bude prý zejména volbou proti Le Penové. Mnoho lidí s jejím programem nesouhlasí, maximálně se jim líbí jen pár věcí. Na druhou stranu se dá očekávat, že mnoho lidí, kteří by Macrona normálně nevolili, se sjednotí v opozici proti Marine Le Penové. Přesně na ty nyní apeluje Francois Fillon.

Kromě Fillona a Hamona Emanuela Macrona podpořil i bývalý premiér Francie Faffarin, který vyzval voliče, aby jej volili ve druhém kole.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: fib

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nejedeš na Ukrajinu, máš smůlu. Ukrajinské ambasády neobslouží muže

11:34 Nejedeš na Ukrajinu, máš smůlu. Ukrajinské ambasády neobslouží muže

Ukrajina trpí jak nedostatkem zbraní, tak nedostatkem vojáků. Podstatná část těch, kteří by dle ukra…