A začnou hledat viníka. Zlé překvapení. Expert varuje elitu Česka

17.07.2022 18:27 | Ze sítí

Vláda musí začít hned něco dělat. Lidé chudnou a je nutné, aby rychle došlo ke stabilizaci cen a celé společnosti, upozorňuje firemní sociolog Vojtěch Bednář. V opačném případě propad do životní úrovně pocítí tvrdě i střední třída, volání po změně pak může být tak razantní, že šanci přijít k moci mohou dostat extremisté. „Už teď je jasné, že deštník proti drahotě nestačí,“ vzkazuje Bednář ve své sérii tweetů Fialovu kabinetu, který bude podle něj pro lidi hlavním viníkem krize.

A začnou hledat viníka. Zlé překvapení. Expert varuje elitu Česka
Foto: Archiv PLTV
Popisek: Sociolog Vojtěch Bednář

Letos v létě udělalo podle firemního sociologa mnoho domácností životní chybu; jely na dovolenou. „Utracené peníze jim budou brzy chybět, a to zejména až zjistí, že další zvyšování platů se nebude konat a že hrozí spíše opak. Ten byl předpovídán,“ poukazuje Bednář na možné snižování mezd.

 

 

„I když relativní inflace klesá, lidé dál chudnou. Nyní v létě se část z nich navíc připravila o úspory v přesvědčení, že ‚to nějak dopadne‘ nebo že by stejně byly znehodnoceny,“ glosuje Bednář neuvážený přístup ke zdražování ze strany mnoha českých domácností.

 

 

Podzim bude klíčový a pro vládu zřejmě rozhodující: „Pokud na podzim nedojde ke stabilizaci cen, základních potravin a potřeb a pokud vláda něco rychle neudělá pro stabilizaci společnosti, reálně hrozí, že lidé, kteří se ještě nyní mohou považovat za střední třídu, pocítí významný pokles své životní úrovně. Bednář odkazuje na nejnovější průzkum STEM, který ukázal, že více než čtyři pětiny Čechů uvádějí, že se podle nich situace ohledně zdražování do budoucna nezlepší.

Celých 80 % odpovídajících tvrdí, že kvůli stoupajícím cenám energií museli začít více šetřit a omezovat některé své potřeby. Téměř 65 % se obává chudoby, přičemž podle nich vláda nepodniká dostatečné kroky, aby propadu životní úrovně občanů zabránila. Situace spojená s rostoucími cenami také proměnila některé jejich preference, a tak by teď větší skupina lidí namísto investic do ochrany životního prostředí dala přednost navýšení sociálních dávek.

Z chudoby prorůstající českou společností bude vinna vláda: „Povede to k tomu, že se začnou potencovat; začnou hledat viníka. A protože viník je komplexní, bude jím vláda. Zde začíná nebezpečná spirála sociální aktivizace z poptávky po změně ve smyslu zaopatření společnosti.

 

 

Pokud tuto poptávku prezentují nižší třídy a ohrožení, nepředstavuje to reálný problém. Pokud se však dostane do střední části, může znamenat zásadní ohrožení. Je možné, že někteří politici se na tuto situaci již chystají,“ dodává Bednář a poukazuje například na Babišovo cestování pro republice v jeho obytném voze, které mnozí označují za součást jeho prezidentské kampaně.

„Je možné i to, že skutečným vůdcem zhrzené, naštvané a akceschopné třídy se může stát extremista, kterého doposud neznáme. V každém případě by politici měli jednat ihned, rychle, s výhledem na kritickou zimu a už teď je jasné, že stávající ‚deštník proti drahotě‘ nestačí,“ dodává Bednář závěrem.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Šimone, znám tě, opravdu to půjde dětem?“ Pánek spustil sbírku pro Gazu. Pochybnosti

20:45 „Šimone, znám tě, opravdu to půjde dětem?“ Pánek spustil sbírku pro Gazu. Pochybnosti

Neziskovka Člověk v tísni oznámila, že otevřela humanitární sbírku SOS Gaza pro psychologickou pomoc…