ANO se v Olomouckém kraji dohodlo s ČSSD. Hledá další partnery

09.10.2016 12:14

Vítězné hnutí ANO se v Olomouckém kraji dohodlo na koaliční spolupráci s ČSSD, s níž ale nemá v zastupitelstvu potřebnou většinu. Stejnou nabídku, podle které by ANO mělo obsadit funkci olomouckého hejtmana, proto dostaly ještě ODS a Koalice pro Olomoucký kraj vytvořená KDU-ČSL a Stranou zelených. Vyjádření jejich zástupců očekává hnutí ANO odpoledne, řekl dnes ČTK lídr ANO Oto Košta.

ANO se v Olomouckém kraji dohodlo s ČSSD. Hledá další partnery
Foto: Hans Štembera
Popisek: Náměstí v Olomouci

Hnutí ANO spolu s ČSSD disponuje v pětapadesátičlenném olomouckém zastupitelstvu pouze 25 posty. Aby mohlo v kraji vládnout, potřebuje do koalice přibrat ještě nejméně jednoho partnera. „Základní půdorys pro další jednání tvoří ANO a ČSSD. Na tom jsme se už dohodli,“ uvedl Košta. Ve 13:00 mají zástupci ANO přijít do sídla olomoucké ČSSD. „Pokud se nic mimořádného nestane, tak si tam sedneme s ČSSD jako základní kámen a budou probíhat koaliční jednání s ostatními partnery, kteří od nás dostali jasnou nabídku. Měli by tam dorazit,“ uvedl Košta.

Nabídka koaliční spolupráce, podle které by ANO obsadilo místo hejtmana, podle Košty vznikla po konzultaci s ČSSD.

V pětapadesátičlenném zastupitelstvu Olomouckého kraje vítězné ANO obsadí 16 křesel, druhá ČSSD bude mít devět křesel a třetí KSČM sedm postů. Koalice pro Olomoucký kraj bude mít v olomouckém zastupitelstvu sedm postů. Šesti zastupiteli bude disponovat hnutí Starostové Pro Olomoucký kraj. Po pěti křeslech získaly ODS a koalice SPD-SPO. Ke krajským volbám v Olomouckém kraji přišlo 33,2 procenta voličů, zatímco před čtyřmi lety byla volební účast 35,67 procenta.

V předchozích krajských volbách v roce 2012 v Olomouckém kraji zvítězila ČSSD, která v uplynulých čtyřech letech ve vedení kraje spolupracovala s komunisty. Z celkových 55 mandátů sociální demokracie v roce 2012 obsadila 19 křesel, KSČM 16 křesel a po osmi zastupitelích získala ODS a Koalice pro Olomoucký kraj se starosty. Čtyřmi mandáty v krajském zastupitelstvu disponovala TOP 09 a Starostové pro Olomoucký kraj. TOP 09 v letošních krajských volbách neuspěla.

reklama

autor: mp

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

20:25 Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

Vystoupení Danuše Nerudové v superdebatě lídrů kandidátek do eurovoleb jako „historický debakl“ zhod…