ANO v Brně jedná o koalici. Toto je prý priorita

13.10.2014 20:02

Poprvé se dnes u společného stolu sešli po komunálních volbách brněnští lídři ANO, lidovců, zelených a Žít Brno. Pro nejsilnější ANO je toto složení stran prioritní variantou při skládání koalice. Podle vyjádření lídrů pro média se bude v jednáních pokračovat v úterý, zatím nepřišli na žádnou zásadní neshodu. Pokud jednání nekrachnou, vyloučil lídr ANO Petr Vokřál vyjednávání s ČSSD, druhou nejúspěšnější stranou ve volbách. Projektovaná koalice by měla v zastupitelstvu 31 křesel z 55.

ANO v Brně jedná o koalici. Toto je prý priorita
Foto: Hans Štembera
Popisek: Hnutí ANO 2011

Dnes si zástupci budoucí možné koalice řekli pouze rámcově, jak by jejich spolupráce mohla vypadat. "Dotkli jsme se celé řady témat, sepisujeme si je a budeme je podrobněji řešit. Dali jsme si také za úkol sepsat si do úterý priority každé ze stran. Pokud nás nebudou rozdělovat, budeme pokračovat," řekl Vokřál. Že nějaké neshody přijdou, je zřejmé, míní lídr Žít Brno Matěj Hollan. "Budeme si je vyříkávat a zkoušet se domluvit. Vypadá to, že by mohla vzniknout smysluplná koalice," prohlásil.

Ke koaličním jednáním se stavěli pozitivně i ostatní lídři

Vokřál předpokládá, že do konce týdne by mohl vzniknout rámec budoucí koalice. "Samozřejmě nelze vyloučit nic, ale určitě nepovedeme paralelní jednání se sociální demokracií. Sešli jsme se pouze krátce a vyjasnili jsme si vyjádření našeho předsedy Andreje Babiše," uvedl Vokřál v narážce na to, že Babiš odmítá spolupráci ANO s ČSSD v Brně a v Ostravě.

Ke koaličním jednáním se stavěli pozitivně i ostatní lídři. "Našli jsme shodu v mnoha bodech našich programů a věřím, že spolupráce možná bude," řekla Klára Liptáková (KDU-ČSL). "Navíc nejsme tím, kdo by udával tón hry a je na nás, jestli se k této koalici připojíme," doplnila. Delší čas na jednání je podle Jany Drápalové (zelení) i proto, že spolu jednají čtyři subjekty. "Je potřeba, abychom si všechno vyříkali," řekla.

Teoreticky by mohla v Brně vzniknout i koalice bez účasti ANO. "Riziko, že to někdo udělá bez nás, existuje. Ale nepředpokládám, že by se spojila například ODS s komunisty," řekl Vokřál. Takové spojení by však navíc potřebovalo ještě kromě sociální demokracie například TOP 09 a lidovce či zelené.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…