ANO zvažuje hlasování o nedůvěře vládě. Budeme se ptát, slibuje Schillerová

07.01.2023 10:04 | Ze sítí

Stínová ministryně financí Alena Schillerová (ANO) uvedla, že existují pádné důvody, pro které nejsilnější parlamentní opoziční strana zvažuje vyvolat hlasování o nedůvěře vládě premiéra Petra Fialy (ODS), řekla v sobotním rozhovoru pro Právo. Potvrzuje tak úvahy, o nichž mluvila i v bilančním rozhovoru pro ParlamentníListy.cz v závěru minulého roku.

ANO zvažuje hlasování o nedůvěře vládě. Budeme se ptát, slibuje Schillerová
Foto: Archiv Aleny Schillerové
Popisek: Předsedkyně poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová

Předsedkyně klubu poslanců ANO současnou vládou kritizuje v mnoha věcech: „Mezi svátky se událo několik zásadních věcí. Pokladní plnění, které považuji za naprostou ostudu ministra financí Stanjury za ODS. Klidně vybral 137 miliard, ale schodek rozpočtu byl snížen pouze o 59,3 miliardy. Ministr Válek mluví o nadstandardech ve zdravotnictví, tím mluví o jeho zpoplatnění. Je nedostatek léků. Další věc, která nám vadí, je zamýšlená revize programového prohlášení vlády. Jaká revize? Tato vláda uzavřela smlouvu s občany, na základě toho získala důvěru Sněmovny. Alarmující je i situace na úřadech práce, které kolabují. Valí se na ně jedna agenda za druhou a pracovníci nestíhají,“ upozorňuje Schillerová.

Příští týden při schůzi Poslanecké sněmovny se na tyto otázky budou zástupci opozice vlády ptát. „Budeme chtít zařadit nové body a budeme chtít, aby je premiér a ministři vysvětlili. Budeme žádat vládu, aby s námi začala mluvit,“ dodává exiministryně.

Pokud vládní poslanci zařazení těchto bodů neschválí, bude zle: „Doufáme, že je podpoří i koalice, že přestane opozici válcovat a začne se s námi bavit. Pokud se to nepodaří a zase budeme převálcováni, tak na příštím klubu ANO otevřu otázku, zda se pokusit vyslovit vládě nedůvěru,“ oznámila Schillerová.

O vyvolání hlasování o nedůvěře vládě ze stejných výše zmíněných důvodů hovořila Schillerová v závěru prosince, od té doby se věci nikam nepohnuly: „Pokud by to nastalo, neumím si představit nic jiného, než znovu vyvolat jednání o vyslovení nedůvěry vládě. Na poslaneckém klubu ANO se o tom budeme určitě bavit – ta vláda se chová tak, že si důvěru Poslanecké sněmovny nezaslouží,“ uvedla 29. prosince Alena Schillerová.

To, že sněmovní opozice, tj. ANO a SPD, na to nyní nemá dostatek hlasů, ji neodrazuje: „Je to úkol opozice, která má v parlamentu vždy menšinu. Kdyby jen seděla v rohu a šoupala nohama, což nám vzkázala předsedkyně Sněmovny paní Pekarová (TOP 09), tak ta opozice jako by nebyla. My musíme být slyšet, zvláště teď, kdy pětikoalice ovládá vládu, Sněmovnu i Senát a ráda by získala i Hrad. To rozhodně nehodláme dopustit,“ dodala Schillerová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

ANO má oproti SPD zájem vládnout!, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseZasypal 1 , 07.01.2023 13:02:42
Ne všechno udělali dobře ale přidali lidem v hodně odvětvích peníze oproti těmto diletantům kteří lidi akorát odírají...A co se týče covidu; tak si nevěděl zpočátku nikdo rady ani v zahraničí-EU. Babiš musel vařit z vody a fialovci nevystrčili ani čumák a pak po 3 týdnech byli chytřejší než rádio a na Babiše, přidávejte a přidávejte peníze aby to pak přidávání posléze kritizovali. Babiš se řídil dle virologů, epidomiologů a dalších odborníků. Veškerá i nepříjemná opatření si Babiš z prstu nevycucal a o tom to bylo!

|  6 |  2

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…