Adam Vojtěch: Už se to podepisovalo na mém zdraví

30.09.2020 13:45

Exministr zdravotnictví za hnutí ANO Adam Vojtěch již oznámil, že po skončení svého poslaneckého mandátu v roce 2021 odejde z politiky. Ministrování už se prý podepisovalo na jeho zdraví, takže usoudil, že přišel čas skončit. V rozhovoru pro deník Právo také konstatoval, že není příznivcem zavedení nouzového stavu.

Adam Vojtěch: Už se to podepisovalo na mém zdraví
Foto: Hans Štembera
Popisek: Adam Vojtěch

Přiznám se, že myšlenky na odchod jsem měl v posledních týdnech víckrát. Uzrály ale v týdnu před pondělím, když jsem tu informaci oficiálně oznámil,“ pronesl v rozhovoru.

Anketa

Podporujete Andreje Babiše? (Ptáme se od 30.9.2020)

73%
27%
hlasovalo: 25636 lidí
Odešel z ministerstva i proto, že na resort původně nastupoval, aby provedl koncepční změny, ale od ledna 2020 byl v podstatě jen ministrem pro řešení koronaviru. Původně věřil, že stačí dotáhnout některé věci, ale s nástupem druhé vlny nemoci covid-19 seznal, že nikoliv. Sám prý s takto masivní druhou vlnou nepočítal. Není si ale jist tím, že by se tak dělo v důsledku pochybení vlády, protože počty případů narůstají i jinde v Evropě.

„Ale je to i o nastavení společnosti, která už asi není ochotná akceptovat zásadní omezení jako na jaře. Tehdy jsme byli mnohem více jednotní, lidé se fotili s rouškami, byla to určitá čest a to se změnilo. I to mohlo k nárůstu přispět. Pro mě osobně už to byla určitá hrana. Také jsem byl už unavený a začalo se to projevovat i na mém zdraví,“ prozradil Vojtěch.

Opozice ho v souvislosti s nárůstem případů opakovaně vyzvala k rezignaci. Vojtěch uznává, že je to právo opozice, ale i tak se mu zdá, že už to občas bylo za hranou.

Osobně prý není zastáncem nouzového stavu.

„Pravdou je, že nouzový stav je potřeba, pokud se budou zavádět další opatření, která budou mít větší ekonomický dopad. Stále platí judikatura z jara, která zrušila opatření ministerstva zdravotnictví z důvodu, že zasahovala do ekonomické činnosti a práv občanů, a mohla být přijata pouze podle krizového zákona, a ne podle zákona o ochraně veřejného zdraví. ... Nejsem úplně příznivcem toho, aby nouzový stav byl zaváděn, ale je to asi jediná možnost, aby tato opatření nebyla opět zrušena soudem,“ uvedl Vojtěch.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…