Advokát Láska nemusí platit pokutu 200 tisíc za výroky o Šachta & Partners

18.06.2014 16:00

Advokátní komora zrušila právníkovi Václavu Láskovi pokutu 200.000 korun, kterou loni dostal za výroky o souvislosti údajné trestné činnosti v pražském dopravním podniku s advokátní společností Šachta & Partners. ČTK o tom informoval Láska. Verdikt odvolacího senátu mu komora doručila ve středu.

Advokát Láska nemusí platit pokutu 200 tisíc za výroky o Šachta & Partners
Foto: ČT24
Popisek: Václav Láska

„Bylo zrušeno rozhodnutí kárného senátu o uložení mi pokuty 200.000 korun za údajné osočení advokátů z MSB Legal (dříve Šachta & Partners) v souvislosti s jejich činností v pražském dopravním podniku (DPP)," dodal advokát.

Podle Lásky organizovala společnost Šachta & Partners podvody v DPP

Pokutu dostal Láska loni na konci srpna za to, že dal podnik a advokátní kancelář do souvislosti ve veřejném vystoupení. Láska se proti rozhodnutí odvolal.

Bývalý vyšetřovatel a spolupracovník organizace Transparency International Láska zpracoval pro pražský magistrát právní analýzu problematických zakázek v dopravním podniku. V analýze popsal strukturu, v jejímž rámci byly v podniku údajně uzavírány nevýhodné a nevypověditelné smlouvy s předem vytipovanými nebo účelově vytvořenými dodavateli. Podle advokáta tak bylo z podniku ročně vyvedeno kolem miliardy korun. Tvrdil, že podvody údajně organizovali právníci ze Šachtovy kanceláře, která se dnes jmenuje MSB Legal.

Láska dostal pokutu za výroky na Frekvenci 1 a ČRo

Kárná žaloba Láskovi vytýkala dvě rozhlasová vystoupení, jedno v Českém rozhlasu 20. srpna 2012 a druhé o pět dní později na Frekvenci 1. V prvním rozhovoru popsal údajný mechanismus uzavírání nevýhodných smluv v dopravním podniku a uvedl, že „na všech těchto jednotlivých krocích se podíleli i sami advokáti". Na dotaz moderátorky, zda šlo o advokáty z Šachta & Partners, odpověděl „ano". Obdobně se vyjádřil i při druhém interview.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe, čtk

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proč jste to dovolili? Kdo pro to hlasoval? Wilders burcoval v Budapešti

20:15 Proč jste to dovolili? Kdo pro to hlasoval? Wilders burcoval v Budapešti

„Dnes čelíme dvěma velkým existenčním hrozbám; woke kultuře a imigraci,“ řekl na konzervativní konfe…