Advokát Sokol brojí proti zavedení nového pravidla vůči exekutorům

03.06.2014 12:44

Úspěšný český advokát Tomáš Sokol napsal pro ParlamentníListy.cz článek, v němž se na několika argumentech snaží dokázat, že zavedení teritoriality exekutorů by byl krok špatným směrem. Připomíná, že sami exekutoři si na svém sněmu schválili usnesení, v němž požadují místní příslušnost soudních exekutorů s rovnoměrným přidělováním exekucí. Podle Sokola to ale způsobí, že exekutoři už nebudou navzájem si konkurujícími podnikateli usilujícími o získání co nejvíce exekucí.

Advokát Sokol brojí proti zavedení nového pravidla vůči exekutorům
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Advokát Tomáš Sokol odchází od soudu

Podle Sokola by takové opatření mělo vliv na rychlost exeukcí. „Na to vsadím boty,“ poznamenal. Dnešní rozdělení exekučního trhu je prý poplatné schopnosti exekutorů rychle a efektivně vymoct splnění soudního rozhodnutí. „Zdá se, že někteří to umí lépe a někteří hůře. Což je asi normální. Otázka je, co se stane, když by se tenhle přirozeně vzniklý model uměle změnil tak, že ti šikovní i ti méně šikovní budou mít stejně `zakázek`,“ upozorňuje s tím, že ti šikovní to nepochybně zvládnou.

Celý text ZDE.

Teritorialita by vytvořila korupční potenciál

U těch druhých má ale pochyby. „Jsou exekutoři, kteří třeba odmítají mobiliární exekuce. V dnešním systému to nevadí, najde se jiný, ochotnější. Ale v přídělovém systému?“ Podle Sokola věřitel bude pochopitelně chtít, aby exekutor využil všechny zákonné metody. „A pokud  ten odmítne, bude si stěžovat a případně žalovat na náhradu škody. Jak mu to pomůže, těžko soudit,“ poznamenává.

Sokol také varuje, že jako každý přídělový systém i případná teritorialita by zaručeně vytvořila zcela nový korupční potenciál. V řadě případů je totiž vymožení dluhu pro věřitele otázkou života nebo smrti jeho firmy. „A to už stojí za to, snažit se jít štěstí naproti a zkoušet, jak se dostat k  šikovnějšímu exekutorovi, nebo si alespoň naklonit toho svého, aby se exekuci věnoval přednostně,“ píše advokát s tím, že v takovém případě by nešlo o trestný čin, ale třeba o honorář za odborný rozbor, nebo exekutorský zápis, který věřitel vůbec nepotřebuje. „A pak samozřejmě znovu rozkvetou nejrůznější vymahačské firmy,“ upozorňuje.

Měnit zákon na základě pár novinových článků je infantilní nápad

Sokol také nepřímo kritizuje mediální tlak na změnu příslušného zákona. V ČR je ročně iniciováno asi 800 000 exekucí, podle něj ale jen desetina procenta nebo ještě méně  proběhne na hraně zákona. „Podotýkám, že na hraně, protože ty, které jsou protiprávní, se řeší či mohou řešit podle příslušných ustanovení exekutorského zákona, takže legislativní problém nepředstavují.“

Média prý dramaticky nafukují jen těchto „pár případů“, protože je z celkem pochopitelných důvodů nebaví psát o tom, že až na výjimky jsou exekuce v pořádku. „Svět z okna kavárny ale vypadá jinak, než jaký ve skutečnosti je,“ podotýká Sokol s tím, že měnit zákon jen na základě pár novinových článků a bez jakýchkoliv konkrétních podkladů mu připadá jako dost infantilní nápad.

Celý článek Tomáše Sokola najdete zde:

http://www.parlamentnilisty.cz/arena/nazory-a-petice/Tomas-Sokol-Teritorialita-exekutoru-321611

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…