Advokát Sokol zpochybnil při jednání o Rathově kauze přiznání Salačové

05.03.2015 12:54 | Zprávy

Advokát manželů Kateřiny a Petra Kottových obžalovaných v kauze exposlance Davida Ratha (dříve ČSSD) Tomáš Sokol dnes v závěrečné řeči před soudem zpochybnil svědectví další obžalované, podnikatelky Ivany Salačové. Podle žalobce pomohla odhalit korupci při zakázkách ve Středočeském kraji a žádá pro ni pozici spolupracující obviněné. Sokol namítl, že Salačová by mohla být podezřelá i v jiných případech, ale policie se tím za její přiznání nebude zabývat.

Advokát Sokol zpochybnil při jednání o Rathově kauze přiznání Salačové
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Advokát Tomáš Sokol odchází od soudu

Státní zástupce Petr Jirát ve středu navrhl Krajskému soudu v Praze, který případ projednává od srpna 2013, pro Salačovou podmíněný trest, zatímco Kottovým devět let vězení. Manžele označuje jako organizátory korupce. Zbylým pěti obžalovaným navrhl dva až šest let vězení a jednomu podmínku. Jednání se týká devíti z celkem 11 obžalovaných v kauze, případ Ratha a organizátorky údajně podezřelých tendrů Lucii Novanské je vyloučen do jiných termínů.

Sokol žádá pro svoje klienty zproštění obžaloby. Podle něj se nedopustili skutků, které jsou v obžalobě, a nic se neprokázalo.

Sokol naznačil výměnný obchod mezi Salačovou a policií

Státní zástupce ve své zhruba osmihodinové závěrečné řeči, kterou soudu četl v úterý a ve středu, často zmiňoval právě Salačové výpověď. Podle Sokola je ale účelová. Je prý sice legální, pokud prospěch z takové spolupráce s vyšetřovateli směřuje k nižšímu trestu, protože to umožňuje zákon. Advokát má ale pochybnosti o další činnosti podnikatelky, která může být v rozporu se zákonem. Naznačil, že se tím policie mohla přestat zabývat výměnou za její přiznání v Rathově kauze.

"Nikdo se nebude, jak se lidově říká, šťourat v dalších věcech, ve kterých by mohla být podezřelá. My nebudeme vidět nějakou další trestnou činnost a ty nám pomůžeš usvědčovat trestnou činnost jiných," naznačil případný "obchod" policie se Salačovou v závěrečné řeči obhájce. "Já jí (Salačové) nevěřím," dodal.

Zpochybnil také jeden z hlavních důkazů – odposlechy

Sokol také zpochybnil odposlechy, jeden z hlavních důkazů, který předložili vyšetřovatelé. V mnoha částech podle něj nebyly srozumitelné, a pokud by měly hrát roli v rozhodování o vině, měly by se prý znovu přehrát. Obžaloba podle Sokola hovoří pouze o hypotézách a nepřímých důkazech.

Podle obžaloby se 11 lidí podílelo na ovlivňování veřejných zakázek ve Středočeském kraji, což údajně provázela korupce. Výhry ve stavebních a zdravotnických tendrech byly podle Jiráta domluvené pro předem vybrané firmy. Žalobce hovoří o organizované skupině a úplatcích v řádu desítek milionů korun. Podle Jiráta Rath věděl o machinacích coby hejtman kraje a údajně bral úplatky. Hrozí mu až 12 let vězení. Rath to odmítá, zakázky prý nebylo možné ovlivnit díky vícenásobné kontrole.


 

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Jak zabránit Číně, aby o nás sbírala citlivá data?

Podle mě také není problém jen v Číně, ale dnes už téměř neexistuje nic jako soukromý. I třeba EU dost šťourá do soukromý lidí - většinou to vydává za dobrý úmysl a možná to i dobře myslí, ale je to potřeba? Co vím, tak třeba chtěla mít možnost sledovat i soukromou korespondenci lidí na internetu at...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

17:40 Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

Předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová s českou nominací ministra průmyslu a obcho…