Aféra Brno pokračuje: Politik si řekl o drogy přímo v TV

02.08.2023 8:46 | Monitoring

Primátorka Brna Markéta Vaňková musí vysvětlovat svou fotografii pořízenou při konzumaci drog. Podle právníka nejen médiím a voličům, ale i policii. Televize Nova mezitím obešla s žádostí o vyjádření její kolegy z radnice. Vše završil zástupce Sociální demokracie, který na kameru přímo vyjádřil, jaké drogy by rád vyzkoušel.

Aféra Brno pokračuje: Politik si řekl o drogy přímo v TV
Foto: Screen TN.cz
Popisek: Jiří Oliva, brněnský radní

Anketa

Věříte, že existují mimozemšťané?

67%
hlasovalo: 6153 lidí

Je léto, čas odpočinku a zážitků. Hitem veřejné debaty se stal jeden takový zážitek brněnské primátorky za ODS Markéty Vaňkové, byť se přiznala, že si na něj vůbec nepamatuje.

Policie České republiky ale bude muset konání primátorky druhého největšího města řešit. Právník Jaroslav Ortman pro MF DNES uvedl, že konzumace kokainu či jiného prášku sama o sobě trestná není, jeho distribuce však ano, a to i ve formě bezplatného „nabízení“. „Pokud policie vidí snímek, na kterém je evidentní, že dochází k distribuci drog či přerozdělování, měla by pátrat, kdo tam ty drogy přinesl a zda je někomu nabízel,“ dodává právník k fotografii, na které je několik „lajn“ vyrovnáno na dispeji mobilního telefonu, nad kterým se Markéta Vaňková s úsměvem sklání.

Pro experiment se šňupáním drogy z mobilního telefonu, jehož fotografie se šíří po sítích, ale značná část politické scény vyjádřila pochopení.

Matěj Hollan, který je v Brně se svým hnutím Žít Brno v opozici, řekl, že „je to nejlidštější věc, kterou kdy primátorka Vaňková udělala“.

Hollan současně upozornil, že v brněnské koalici je zjevně větším problémem alkohol, což dokumentoval nedávným večírkem, při kterém se na Špilberku popral náměstek primátorky z ODS Kerndl s radním od lidovců Chvátalem, kterému měl zlomit prst.

Pirátský opozičník jménem Marek Lahoda primátorce děkoval, že „prosazuje pirátský program dekriminalizace drog“.

Politici brněnské koalice, kterých se ptala TV Nova, rovněž brali svou primátorku v ochranu. Zástupce Sociální demokracie se dokonce svěřil, že by sám rád halucinogenní drogy vyzkoušel.

„Mě by docela lákalo vyzkoušet například ten meskalin, nebo LSD,“ vyprávěl na kameru se širokým úsměvem reprezentant brněnských voličů Sociální demokracie Jiří Oliva.

Meskalin je psychoaktivní droga. Její přírodní forma je velice drahá, takže na ulicích se podle Wikipedie prodává materiál obsahující velmi malé množství této látky. Jako základ se obvykle používá extáze nebo LSD. Patří každopádně k drogám, jejichž šíření je zakázané.

Zájem pana Olivy nicméně pobavil jeho bývalého spolustraníka Michala Haška, který jeho vyjádření pro TV Nova rozebral ve stylu Radia Jerevan. Ukazuje totiž podle něj vše, co potřebujete vědět o kvalitě politiky a žurnalistiky v Brně.

„Jiří Oliva se v hlavním vysílacím čase TV NOVA veřejně vyznal z touhy vyzkoušet drogy (zmínil třeba LSD) a zmínil jejich legalizaci. Josef Hybeš a další zakladatelé skutečné sociální demokracie v Brně a na Moravě se musejí obracet v hrobě,“ napsal zájemci o vyzkoušení meskalinu.

Novináře z Novy pak upozornil, že tento pán už není náměstkem primátorky, ale pouze radním. A je členem SOCDEM, což je nová zkratka strany čtyř bývalých premiérů, nikoliv strany Česká suverenita sociální demokracie Jany Volfové, která používá zkratku ČSSD. Což je ale asi v kontextu předcházejícího celkem jedno.

V diskusi pod Haškovým příspěvkem několikrát zaznělo, že pan Oliva už nejspíš nějakou psychotropní látku vyzkoušel. Jinak prý jeho vyjádření do televizní kamery není normální.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Vosáhlo

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

POSLANCI pětikoalice ---- VOLAJÍ PO SLUŠNÉM CHOVÁNÍ, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseRoza , 02.08.2023 10:51:45
A Z BRNA SE STÁLE NĚCO -- VALÍ -- V RŮZNÝCH PODOBÁCH tady na PL se banuje o sto šest a tak nebudu konkretizovat .. ale všichni --- nebo . m n o z í ----víme !!!

|  6 |  0

Další články z rubriky

„Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

10:30 „Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

Stovky muslimů v sobotu demonstrovaly v německém Hamburku na akci svolané islamisty a za pokřiků „Al…