Aféra? Schapiro a další velvyslanci rozjeli v ČR akci. Naštvali tím politiky a možná šlápli do něčeho nepěkného

25.01.2016 8:21

Paradoxně vypadá spuštění protikorupční kampaně skupinou zahraničních ambasadorů. Jak uvádí server Echo24.cz a deník Právo, mezi podepsanými velvyslanci je i americký velvyslanec Andrew Schapiro či lobbista a kanadský velvyslanec Otto Jelinek. Jeho jméno se objevilo v souvislosti s vyšetřováním údajné korupce kolem gripenů v ČR.

Aféra? Schapiro a další velvyslanci rozjeli v ČR akci. Naštvali tím politiky a možná šlápli do něčeho nepěkného
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Velvyslanci USA, Velké Británie, Kanady, Norska a Jižní Koreje přišli před měsícem s prohlášením, které povzbuzovalo českou vládu v protikorupčních opatřeních. Nyní přišli s další iniciativou – šestitýdenní kampaní na sociálních sítích na podporu transparentnosti. Svým krokem však proti sobě popudili některé české politiky, například hlavu státu Miloše Zemana. „Jak říkal Karel Havlíček Borovský: Jenom kdyby jim to z huby do rukou vstoupiti ráčilo,“ uvedl. Proti se postavil i předseda lidovců Pavel Bělobrádek. Jan Hamáček, předseda Poslanecké sněmovny za ČSSD k tomu řekl, že si klade otázku, zda právě toto je náplní zastupitelských úřadů cizích států. 

„Zajímalo by mě, zda si příslušní ambasadoři všimli, že některé u nás založené iniciativy jsou spíše PR projekty podporované Andrejem Babišem, které mlčí, když jde o jeho megakonflikt zájmů,“ uvedl k projektu pro deník Právo předseda TOP 09 Miroslav Kalousek.

Velvyslanci však mají i své podporovatele, a to například premiéra Bohuslava Sobotku (ČSSD) a ministra financí Andreje Babiše (ANO). 

A co píše server Echo24.cz o osobě Otto Jelineka? „Otto Jelinek podnikal s lidmi napojenými na podsvětí, jeho firma figurovala v jednom z největších loterijních podvodů v historii země a další firma, kterou vedl, přikryla největší skandál spojený s netransparentním financováním politických stran,“ píše server. Do politického života v zemi se ale Jelinek zapsal tehdy, když pokryl tehdejší skandál ODS, týkající se švýcarského konta a tzv. sarajevského atentátu. „Byl to právě současný kanadský velvyslanec v Praze, který nechal provést forenzní audit financí ODS z období let 1994-1997. A výsledek? Financování ODS je v pořádku. Dnes tato osoba stojí s cedulkou #protikorupci vedle velvyslanců dalších zemí,“ píše Echo24.cz.

Původní text ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…