Aféra s dopisem do Prahy. Slovenská kavárna se směje vlastní ministryni

30.10.2023 17:32

Nová slovenská ministryně kultury Martina Šimkovičová (SNS) napsala u příležitosti výročí vzniku Československé republiky dopis českému ministrovi kultury Martinu Baxovi (ODS). Kvůli pravopisným a faktickým chybám a celkově slabé úrovni dopisu se na ni na Slovensku valí kritika. Bývalý ministr obrany Jaroslav Naď (Demokrati) se České republice za dopis dokonce omluvil s tím, že jde o mezinárodní ostudu.

Aféra s dopisem do Prahy. Slovenská kavárna se směje vlastní ministryni
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr kultury Martin Baxa

V neděli Šimkovičová na Facebooku zveřejnila dopis ministru kultury Martinu Baxovi. „Se vší úctou k České republice se na Vás obracím jako ministryně kultury Slovenské republiky u příležitosti dnešního významného kulturního svátku vzniku první Česko-slovenské republiky. Právě v tento den v roce 1918 se naše dva bratrské národy osamostatnily a vytvořily samostatný společný stát. Dovolte mi tedy vzdát hold a vyzdvihnout zásluhy hlavního aktéra této skutečnosti Tomáše Garrigua Masaryka, který se narodil uprostřed našich národů ve městě Hodonín, a jistě není náhodou, že jeho rodiči byli česká matka Terezie Kropáčková a slovenský otec Jozef Maszárik,“ psala v dopise Šimkovičová.

Lidé však začali upozorňovat na chyby v textu. Šimkovičová pohotově zareagovala a napsala další status, kde se brání. Nově zvolená ministryně napsala, že si váží kritiky, kterou ji lidé zaplavili. Dodává jí to prý hodně energie, i když se to možná nezdá. Později Šimkovičová podle informací serveru TA3.com raději upravila možnost komentovat její příspěvky. Komentáře mohou přidávat pouze uživatelé, kteří jsou fanoušky její stránky déle než 24 hodin.

Kritika směřovala například na psaní Československé republiky s pomlčkou. „Píšete o výrazu ‚První česko-slovenská republika‘ jako o gramatické chybě, ale můj text prošel zodpovědnou korekturou,“ reagovala Šimkovičová s tím, že jde o příklad názvu, kde se ani jazykovědci a korektoři neshodnou.

Šimkovičová také psala, že Masaryk se „jistě ne náhodou narodil uprostřed našich národů ve městě Hodoníně. S takovými predispozicemi v kolébce, díky svému talentu, myšlení, vzdělání, diplomacii, tvořivosti, čestnému charakteru a v neposlední řadě neohroženosti, není náhodou, že to byl právě on, kdo spojil naše bratrské národy v jeden samostatný celek.“

Úroveň textu je kromě gramatických chyb podle některých stejná jako na základní škole. „Klidně mi příště hoďte návrh, napíšu to tak, aby to dávalo smysl,“ komentovala to zpěvačka a kandidátka Demokratické strany Dorota Nvotová.

„Vláda jde s dobou a využívá moderní technologie. To je jenom plus. Například příspěvky ministra kultury píše Chat GPT,“ napsal podle informací serveru brainee.hnonline.sk Andrej Stančík, bývalý státní tajemník ministerstva zahraničních věcí a evropských záležitostí.

Na dopis reagoval i bývalý ministr obrany Jaroslav Naď. „VÁŽENÝ MINISTŘE KULTURY ČESKÉ REPUBLIKY Martine Baxo, PROSÍM, ODPUSŤTE NÁM TENTO TRAPNÝ DOPIS. Je nám velmi líto, že jste u příležitosti vašeho státního svátku obdržel od nové slovenské ministryně kultury nejtrapnější dopis, jaký jsem kdy za celou svou dvacetiletou kariéru ve státní správě četl. Omlouvám se Vám i občanům České republiky,“ uvedl Naď s tím, že Šimkovičová je proruská konspirátorka a šiřitelka dezinformací, která ve své prostotě napsala dopis, za který by se styděla i Naďova dvanáctiletá dcera.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Makarovič

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…