Afghánští mladíci na Strakonicku. Nelegálně. Skrývali se, ale neutekli, policejní pes vyhrál

10.03.2021 18:47

Policisté zadrželi na Strakonicku šestici migrantů z Afghánistánu, po vyskákání z kamionu se pokusili utéct. Policie ihned spustila pátrací akci, uprchlíky nakonec vypátral služební pes Alanex, informoval o tom na svých facebookových stránkách Týdeník policie.

Afghánští mladíci na Strakonicku. Nelegálně. Skrývali se, ale neutekli, policejní pes vyhrál
Foto: Hans Štembera
Popisek: Policejní vůz, ilustrační foto

Afghánští migranti přijeli kamionem, který směřoval do České republiky z Rumunska. Ani jeden z nich u sebe neměl platný cestovní doklad a oprávnění k pobytu, tedy doklady, které by je opravňovaly k pobytu na českém území.

Anketa

Je Miloš Zeman dobrým prezidentem? (Ptáme se od 10.3.2021)

79%
21%
hlasovalo: 39288 lidí

Úkony trestního řízení ve věci organizování a umožnění nedovoleného překročení státní hranice zahájili v této souvislosti policisté z odboru cizinecké policie. Z tohoto skutku je podezřelý muž (49 let) cizí státní příslušnosti, který ve středu přijel jako řidič kamionu do objektu jedné firmy ve Vodňanech, aby zde vyložil náklad.

Ve chvíli, kdy zastavil a začal sundavat z návěsu plachtu, vyskočila z nákladového prostoru jeho kamionu skupinka mladíků a dala se na útěk. Směrovali k vrátnici firmy, dále k zadní části objektu, kde přelezli plot a běželi směrem k hlavní silnici.

O útěku migrantů policii telefonicky informovali po desáté hodině zaměstnanci firmy.

Policie proto okamžitě spustila pátrací akci se všemi dostupnými hlídkami včetně policejního psovoda ze Strakonic se psem Alanexem. „Policista použil služebního psa k propátrání prostoru za plotem, kde byly osoby naposledy spatřeny. Osmiletý německý ovčák Alanex zachytil od oplocení objektu pachovou stopu uprchlíků. Tu sledoval přes potok a hlavní silnici na pole až do přilehlého lesíku ke krmelci, za kterým objevil jednoho z mužů. S ním se zde skrýval ještě jeden mladík,“ uvedla policejní mluvčí Jaromíra Nováková.

Dvojici migrantů si poté převzala policejní hlídka Obvodního oddělení Vodňany. Alanex ale psovoda vedl dál po stopě dalších mužů. „Pokračoval přibližně dalších dvě stě metrů přes potok na stráň, za kterou se ležící na zemi ukrývali ostatní členové skupinky. Pátrací akce po uprchlých cizincích tak byla po dvou hodinách úspěšně ukončena,“ vylíčila policejní mluvčí.

Dva afghánští migranti byli zadrženi také v úterý večer u Olomouce. Řidiče nákladního automobilu převážejícího nová vozidla kontrolovali na parkovišti dálnice D35 ve směru z Olomouce na Ostravu policisté dálničního oddělení v Kocourovci. Při kontrole z naloženého návěsu vyskočili dva muži.

„Řidič řekl, že převáží vozidla z Rumunska do Polska. O tom, že cizinci nastoupili do převáženého vozidla, nevěděl. Cizinci uvedli, že jsou migranti z Afghánistánu, a předložili rumunské doklady azylanta,“ řekl policejní mluvčí Libor Hejtman.

Pro migranty si na místo přijela cizinecká policie, ani oni neměli doklady, které by je opravňovaly k pobytu na našem území.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

21:50 Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

Plukovník Ivo Zelinka byl hostem podcastu Čestmíra Strakatého. A řeč byla o ruské válečné propagandě…