Afrika pokukuje po českých letadlech, ministr se prolétl nad Kunovicemi

11.12.2023 10:12 | Tisková zpráva

Jak se zdá, stodvacetimilionový africký stát Etiopie má velký zájem o produkci českých strojírenských firem. Poté, co do Prahy přicestoval na pozvání předsedy české vlády Petra Fialy etiopský premiér Abyi Ahmeda, vzápětí navštívil několik českých továren také etiopský ministr obrany Abraham Belay. Ten svou pozornost soustředil především na český letecký průmysl. Po návštěvě Aero Vodochody odcestoval také na Moravu, kde jej mimo jiné čekal propagační let letounem L-410 NG nad Kunovicemi, kde se legendární letoun vyrábí již od roku 1969.

Afrika pokukuje po českých letadlech, ministr se prolétl nad Kunovicemi
Foto: Archiv PL
Popisek: Ministr obrany Etiopie Abraham Belay během prohlídky továrny společnosti MESIT v Uherském Hradišti

„S Etiopií nás navíc pojí dlouhodobé vztahy, naše skupina v africké zemi například zajišťuje modernizaci cvičných letounů L-39. Ale jsme rádi, že jsme etiopským vládním špičkám mohli představit také široké spektrum našich výrobních aktivit,“ uvedl Jiří Podpěra, prezident společnosti Omnipol, který byl před časem součástí oficiální podnikatelské mise premiéra Petra Fialy do afrických zemí. 
 
Na Moravě čekala etiopského ministra obrany prohlídka letecké továrny Aircraft Industires a následně také let modernizovaným letadlem L-410 NG, pro které firma hledá nová odbytiště jak v Africe, tak třeba v jihovýchodní Asii. Po vypuknutí války na Ukrajině totiž došlo nejen o dominantní trh, ale také původně ruského majitele. Továrnu s téměř tisícovkou zaměstnanců tehdy zachránila právě skupina Omnipol, která již za minulého režimu patřila k výhradním exportérům a importérům letadel. A na Moravě mimo jiné vlastní také společnost MESIT, která již více než 70 let vyvíjí a vyrábí vysoce specializované výrobky pro letecký, obranný, dopravní i strojírenský průmysl. 
 
„Začíná se projevovat pozitivní efekt zvýšených aktivit mateřské skupiny Omnipol, která na svých zahraničních obchodních misích, často i v rámci vládních delegací, prezentuje také produkty a značku MESIT. Vznikají tak mnohdy i na vládní úrovni první vzájemné kontakty, které u nás přebíráme a rozvíjíme,“ říká Michal Hon, prezident skupiny MESIT.
 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Karel Výborný

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

21:50 Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

Plukovník Ivo Zelinka byl hostem podcastu Čestmíra Strakatého. A řeč byla o ruské válečné propagandě…