Aha! Šmucler a nové zjištění ke covidu. Už jsme prý skoro venku

02.05.2021 13:05

„Zdá se, že dogma o tom, že očkování je jediný způsob, jak zvítězit nad pandemií koronaviru, nemusí být ve výsledku tak fatální. Ke kolektivní imunitě musíme jít cestou kombinace promoření a očkování,“ říká stomatolog Roman Šmucler. Svá slova opírá o nová zjištění brněnských vědců, která zveřejnil server Novinky. Ti tvrdí, že imunita po prodělaném covidu je silnější než po vakcíně. Uzdravení by měli mít dávno řadu výhod.

Aha! Šmucler a nové zjištění ke covidu. Už jsme prý skoro venku
Foto: Reprofoto: Nova Plus
Popisek: Roman Šmucler.

Tým Centra buněčného a tkáňového inženýrství v nemocnici U svaté Anny v Brně, vedený výzkumnicí Irenou Koutnou, zjistil, že ochrana po prodělání covidu je o něco silnější než po vakcinaci.

Anketa

Z jaké tajné služby máte největší respekt?

1%
3%
21%
3%
72%
hlasovalo: 8650 lidí

I přesto však má být vstupenkou k „normálnímu životu” jen očkování či negativní test. Vláda ale zatím neuvažuje o tom, že by se prokazovala hladina protilátek či buněčná imunita, i když se podle vědců může jednat o nejpřesnější ukazatel infekčnosti člověka.

„Vidíme, že lidé, kteří nemoc prodělali, mají na úrovni buněčné imunity určitě lepší odezvu než očkovaní. Neříkáme, že očkovaní ji mají špatnou, ale když si to rozdělíte na nějaké hodnoty, tak se pohybují spíš ve spodní třetině těch, co nemoc prodělali,“ vysvětlila Koutná.

Zubní lékař Roman Šmucler přihlíží k novým zjištěním vědců jako k naději vrátit se brzy do normálu. Vláda by měla tuto skutečnost reflektovat i ve svých protiepidemických opatřeních.

„To je další konec pseudoteorií, věda mluví jasně. Kolektivní imunitu získáme kombinací promoření a očkování. Jsme skoro tam. Uzdravení mohli mít dávno spoustu výhod, jsou chráněni, taktéž očkovaní,“ dodal lékař nadějně.

V Česku prodělalo covid od začátku epidemie zhruba 1,6 milionu lidí. Skutečný počet bude zřejmě ale mnohem vyšší, než uvádějí oficiální statistiky. První dávku očkování už v Česku dostalo přes 3,1 milionu zájemců, kompletně naočkováno je přes milion lidí. U obou skupin by se měly vytvořit protilátky, které podle dat vědců mohou vydržet i déle než rok.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

COVID-19

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: nab

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…