Ajaj. Šlachta připomenul, co zde Ukrajinci dělali v devadesátkách

18.05.2022 19:03 | On-line

Šéf hnutí Přísaha Robert Šlachta byl hostem moderátora Luboše Xavera Veselého na XTV.cz. „Nejsme v bezpečí. Určitě ne. V žádném případě,“ řekl ve vztahu k rusko-ukrajinskému konfliktu Šlachta. „Už se čeká, co vláda udělá i pro občany Česka, nejenom pro občany Ukrajiny,“ dodal také ke kabinetu Petra Fialy (ODS). Vzpomenul také na devadesátá léta a zkušenosti s Ukrajinci.

Ajaj. Šlachta připomenul, co zde Ukrajinci dělali v devadesátkách
Foto: Hans Štembera
Popisek: Robert Šlachta

Anketa

Jste ochotni alespoň částečně omezit topení, ježdění autem či užívání klimatizace, abyste pomohli Ukrajině proti Putinovi?

2%
97%
hlasovalo: 35900 lidí
Úvodem se Šlachta vyjádřil ke konfliktu na Ukrajině. „Do 24. února jsme jako hnutí Přísaha vůbec nekomentovali roztržku mezi Ukrajinou a Ruskem. Když ten konflikt začal, a nazývejme ho válkou, jako hnutí jsme ho odsoudili – byla tam pochvala vládě, že první kroky, které jsme učinili, protože vraždění dětí je určitě k odsouzení. Bohužel od té doby musím říct, že vláda kromě počítání uprchlíků, tak v těch praktických krocích, to dostává velké trhliny. Čím dál víc to vidí občané. A vidíme to i v praktickém fungování. Když vidíme, jak se změnila ta nálada,“ poznamenal Šlachta. „Je jasně patrné vidět, jak se to otočilo, a čeká se, co udělá vláda pro české občany, nikoliv pro ukrajinské,“ zmínil.

Na otázku, zda jsme v bezpečí, odvětil, že určitě nejsme. „My jsme jedna z prvních zemí, která chytá migranty. Jsme hodně blízko válečného konfliktu a myslím si, že na tom je to vidět. A vláda by měla jasně dát najevo, že ví, jak se o občany postarat, a ví, jak v tom konfliktu bude dál pracovat, aby tam byly jasné kroky k těm občanům. A to si myslím, že je důležité i v té bezpečnosti,“ dodal Šlachta, jenž byl v minulosti policistou.

Někteří komentátoři podle moderátora Luboše Xavera Veselého hovoří o tom, že na Ukrajině panuje korupce, kde to řídí oligarchové, mafie a tak. Co na to říká Šlachta? „Mně někdy připadá vtipné, když teď mluvíme o tom, že vlastně Ukrajina – vstup do Evropské unie, požadavky... A oddělme to... A teď, kdo kritizuje Ukrajinu a kritizuje tu migrační krizi, tak se na něj snesou hejtři... Jedna věc je pomáháme, ale druhá věc je, že bychom se měli starat především o bezpečí občanů. A zrovna tak vy i já jsme zažili devadesáté roky a musím říct, že jsem pracoval na albánských strukturách, i na ruskojazyčných částečně... A občané Ukrajiny, tak to byla složitá organizovaná trestná činnost v násilí, v obchodech se zbraněmi a s tímto jsme se potýkali...,“ zmínil Šlachta a hovořil o možném zavlečení organizovaného zločinu. 

Podle svých slov Šlachta od samého začátku upozorňoval Rakušana, že to, co je nejdůležitější, je, abychom věděli, kde se nám uprchlíci pohybují a kde bydlí. „Přece když si někoho pozvete na návštěvu, tak chcete, aby ta návštěva dodržovala základní věci, které vy dodržujete, jako ten, kterého pozvete. Oni jsou na útěku, ale my jsme jim otevřeli náruč, což je dobře, ale mně chybělo na tom začátku kromě toho, že říkáme: dobře, postaráme se... Válka, běženci, konflikt tam je, ale na začátku měla být jasná pravidla a stanovená jasná pravidla o tom, jakým způsobem se budeme na našem území chovat, a ta pravidla jsou daná k tomu, abyste byl schopen vědět, kde ty lidi máte, a měl jste jasná pravidla o tom, jestli se vám přestěhovávají, máte tam přesně dny, kdy se musejí hlásit... To jsou věci, které nám budou v dalších měsících chybět,“ zmínil Šlachta.

„Ministr Rakušan je pro mě ministr chaosu,“ dodal Šlachta. „27. se bavíme o tom, že říkal, že víme, kde je tady máme, lustrujeme... Pamatují si zřejmě všichni, když říkali, že dělají poctivý screening, že se sem nedostane nikdo, kdo by se dostat neměl. Teď po neděli, když nám řekl, že budeme kontrolovat razítka, jestli jsou tady lidé, kteří se do Schengenu dostali, jestli vůbec těmi kontrolami prošli, tak je teď budeme po 2,5 měsíce kontrolovat a začneme dělat kontroly, jestli nám bydlí tam, kde bydlí, tak pro mě je to to, že ten člověk naprosto neví, co mluví, neví, co se mu na Ministerstvu vnitra děje, a teď budeme dohánět něco, co jsme měli před 2,5 měsíce nastavené. A my jsme ho na to upozorňovali, že to může nastat. Pro mě je to ministr chaosu a myslím si, že ty jeho první kroky budeme sklízet ještě hodně dlouho,“ doplnil. 

Závěrem se pak hovořilo i o projektu vlády deštník proti drahotě. „Celý deštník této vlády jsem nepochopil. Když vezmete, kolik pokusů vlády bylo... Dávka na bydlení, korunu padesát spotřební deň, benzín, nafta i čtyři koruny plus minus nahoru, dolů, pět tisíc, ministři se nemohou dohodnout, zda to bude z čistého, nebo z hrubého... A chlubí se důchody, které jsou dané zákonem, které stejně díky inflaci, která teď je tak velká a tak silná, tak pro mě to není systémová pomoc občanům, která by jim pomohla přitom, když ta inflace není krátkodobá. Ta inflace samozřejmě tady bude nějakou dobu, energie, jídlo, to jsou věci, kterými bychom se měli zabývat...,“ dodal Šlachta. 

Je tedy vláda Petra Fialy lepší než vláda Andreje Babiše, nebo horší? „Já si myslím, že si hodně konkurují, jakoby vzájemně. Jedni kritizovali Babiše, Babiš kritizuje teď samozřejmě je, místo toho, aby viděli toho občana a viděli to, že by se měli shodnout a že by se měli shodnout na tom, co bude dobře. Ale chybí mi tady ta základní věc, a to je ten občan, kde by ho měla vláda Petra Fialy vidět. A víte sám, pohybujeme se nějakou dobu v devadesátkách, teď znovu jsme to říkali, mě strašně irituje ČEZ a vůbec jakoby věci, které jsou spojené s energiemi, protože ti, kdo teď kritizují, pojďme se bavit o energiích, pojďme se bavit, proč jsme na burze v Lipsku, kde máme ČEZ, kde jsou akcionáři ČEZ, proč nesáhneme do regulované složky energií, tím bychom okamžitě občanům pomohli. Nikdo nechce sahat na ty velké hráče, a to je jedno, jestli tam byl Babiš, nebo je tam teď Fiala,“ zmínil Šlachta. Podle jeho slov je to krmelec pro všechny a každý se do něj jde nažrat.

„A jestli je to ČEZ, nebo je to dopravní podnik, nebo jsou to Státní lesy, Česká pošta, tak je to pořád o jednom a tom samém a jenom se podívejte... Dnes jsem zaznamenal, že České dráhy budou měnit dozorčí radu a půjde tam odborník Martin Červíček... Já jsem ho znal jako policejního prezidenta, vždyť je to naprosto šílené, pro mě je to akorát to, že se politikaří místo toho, aby se pomáhalo občanům,“ uzavřel Šlachta.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vef

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…