Ajejej. Slova Petra Fialy. Ne úplně stará. Ale neuvidí je rád

18.10.2021 13:51 | Ze sítí

Boj o post předsedy Poslanecké sněmovny se vyostřuje. Na tuto funkci si myslí především koalice Spolu. Ovšem její lídr Petra Fiala ještě před čtyřmi roky hovořil zcela jinak. Na to, jak se jeho vyjádření mění, včas upozornil komentátor Týdne Miroslav Korecký, který mluví o „pokrytectví“.

Ajejej. Slova Petra Fialy. Ne úplně stará. Ale neuvidí je rád
Foto: Screen ČT24
Popisek: předseda ODS Petr Fiala

Dosluhující premiér Andrej Babiš minulý týden uvedl, že jej prezident pověřil sestavením nové vlády. Babiš by to podle svého posledního vyjádření ale nepřijal. Je připraven předat vládu vznikající koalici Spolu a Pirátů se STAN a být v opozici.

Anketa

Bude Fiala lepší premiér než Babiš?

12%
85%
hlasovalo: 28646 lidí

V letošních volbách nový volební systém způsobil, že ANO bude mít nejsilnější klub, ačkoli skončilo druhé a vítězem se díky většímu počtu voličských hlasů stala koalice SPOLU, ta bude mít 71 poslanců, na ANO vyšlo 72 křesel.

Před více než týdnem se Petr Fiala nechal slyšet, že si nedokáže představit, že by Sněmovnu vedl někdo z hnutí ANO.

Korecký však připomněl, jak předseda ODS Petra Fiala hovořil po sněmovních volbách v roce 2017: „Jsme přesvědčení, že z hlediska kvality parlamentní demokracie je správné, aby nejsilnější opoziční strana měla předsedu Sněmovny,“ pravil opozičník Fiala v říjnu 2017.

Po letošních proběhlých parlamentních volbách se Fiala ocitá v opačném postavení coby pravděpodobný premiér a razí zcela opačný názor: „Z hlediska Ústavy a kroků, které vedou ke jmenování vlády, by bylo logické, aby předseda Sněmovny byl reprezentant vítězné koalice,“ uvedl.

„Ale nevyčítejme mu, že je pokrytec, takoví jsou tam doopravdy úplně všichni,“ podotkl k tomu Korecký.

Zástupci koalice Spolu, Pirátů a Starostů už vyjednávají o vzniku nové vlády. Koalice Spolu chce funkci předsedy Poslanecké sněmovny, hnutí ANO by pak mělo mít místopředsedu dolní komory a poměrné zastoupení ve vedení výborů, uvedl to minulý týden v úterý Zbyněk Stanjura, který dál povede poslanecký klub ODS. Klub ANO povede dosavadní vicepremiérka a ministryně financí Alena Schillerová.

Kvůli nejasnému zdravotnímu stavu prezidenta Miloše Zemana se 19. října sejde senátní ústavní komise k možnostem, jak zajistit výkon pravomocí hlavy státu. Ústava umožňuje zbavit prezidenta pravomocí v případě, jestliže se Sněmovna a Senát usnesou na tom, že hlava státu nemůže svůj úřad ze závažných důvodů vykonávat. K odvolání prezidenta je pak potřeba 101 poslanců plus 41 senátorů.

V takovém případě pravomoci hlavy státu přejdou na předsedu vlády a předsedu Sněmovny. Jeho pravomoci přebere předseda Senátu, pokud je Sněmovna rozpuštěna. Mandát Sněmovny v předvolebním složení končí 21. října, nová Sněmovna se sejde v první polovině listopadu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…