Akademie samospráv přilákala do Zlína stovku starostů

16.11.2016 16:55

Tříletý vzdělávací projekt pro obce a města České republiky, Akademie samospráv, vzbudil velkou pozornost v celé republice. Včera se uskutečnil také ve Zlíně pod tématem Hospodaření obcí a měst ve všech souvislostech. Sál pro sto osob byl zaplněn do posledního místa.

Akademie samospráv přilákala do Zlína stovku starostů
Foto: Daniela Černá
Popisek: Advokátka Jana Zwyrtek Hamplová a senátor Ivo Valenta na zahájení projektu Akademie samospráv

Série odborných přednášek probíhá pod záštitou senátora Ivo Valenty. „Jsem rád, že se projekt těší takovému zájmu. Zaplněné sály ve všech městech, kde se konference prozatím uskutečnily, nás utvrzují v tom, že je třeba představitelům samospráv pomáhat a odborně je vzdělávat. Věřím, že na konci celého cyklu bude připraven zcela nový zákon o obcích, který bude čerpat právě ze zkušeností jednotlivých starostů z celé České republiky,“ uvedl senátor.

Odborným garantem tříletého vzdělávacího projektu je advokátka Jana Zwyrtek Hamplová. Podle ní dnes obce při aplikaci současného zákona v každodenní praxi těžce tápou a odpověď na řadu otázek se dozvídají až u soudů, což je špatně.

„Jsou zde také stále silnější snahy ministerstva vnitra zasahovat do samosprávy i tam, kde by zasahovat nemělo. Když k tomu připočteme to, že volení zástupci jsou ve své podstatě laikové, kteří mají rozhodovat o vysoce odborných otázkách, došli jsme k závěru, že samospráva potřebuje pomoci. A proto vznikl náš projekt,“ doplnila Hamplová.

Výhodou nového zákona by mělo být především to, že bude důslednější, konkrétnější, přesnější a především srozumitelný pro každého – tedy jak pro zastupitele, tak pro samotné občany.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: az

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…