Akorát děláte z lidí hlupáky. Profesoru Svobodovi došla trpělivost s Lutonským z ČT

02.07.2021 12:03

Profesor a filmový režisér Jiří Svoboda se ostře opřel do zástupce šéfredaktora zpravodajství veřejnoprávní televize Františka Lutonského, který před týdnem spustil velký poprask v souvislosti s řáděním tornáda na Břeclavsku a Hodonínsku, kdy připomněl, že v těchto obcích lidé většinou volili za prezidenta Miloše Zemana. „Naprosto nepřijatelné a skandální, patří do sféry pokleslého bulváru,“ komentuje Svoboda na svém blogu serveru Aktuálně.cz vyjádření Lutonského.

Akorát děláte z lidí hlupáky. Profesoru Svobodovi došla trpělivost s Lutonským z ČT
Foto: Archiv PLTV
Popisek: Jiří Svoboda v pořadu Horké téma

Jak to zástupce šéfredaktora myslel, je podle Svobody zřejmé. Pokusem o dodatečné převyprávění významu toho, co napsal, však prý jen snižuje svoji hodnověrnost, kompetenci, schopnost empatie vůči postiženým lidem. „Výkladem toho, co lidé špatně pochopili, z nich dělá akorát hlupáky,“ píše profesor.

Původní text ZDE

„Opakovaně jsem zdůrazňoval, že Česká televize je významnou kulturní institucí. Kdo řekne A, musí říct i B, chce-li si zachovat integritu a vnitřní kredit. Vyjádření zástupce šéfredaktora zpravodajství F. Lutonského z 25. 6. na twitteru je skandální a naprosto nepřijatelné. Ne vůči prezidentovi ČR, ale vůči neštěstí postižených spoluobčanů,“ dodává Svoboda.

V kontextu toho připomíná, že kultura znamená sdílené hodnoty, symboly, způsoby chování a gesta vytvářející společný rámec úrovně vzdělání sociálních skupin či vrstev. A právě média a televize mají být prvořadě nástroj kultivace společnosti.

„Hrubozrnnost, naprostá absence soucítění s tragicky postiženými lidmi, kultivaci společnosti rozhodně neposiluje. Text F. Lutonského patří do sféry pokleslého bulváru, jaký posiluje bezmyšlenkovitou vulgarizaci společnosti,“ konstatuje Jiří Svoboda závěrem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…