Aktivista Ztohoven: Trenky jsme vytáhli tak vysoko, jak to jen šlo. Že by byly na půl žerdi, bych neřekl

21.09.2015 15:21

Umělecká skupina Ztohoven má za sebou další akci. Vyvěsili na Pražském hradě velké červené trenky jako výraz nesouhlasu s prezidentem Zemanem. Kam se však poděla původní standarta, místo které vlajku vyvěsili, to nikdo neví. Informuje iDNES.cz

Aktivista Ztohoven: Trenky jsme vytáhli tak vysoko, jak to jen šlo. Že by byly na půl žerdi, bych neřekl
Foto: Hans Štembera
Popisek: Brána na druhé nádvoří Pražského hradu

„Hrozně nás štve Miloš Zeman, a tak jsme dlouho uvažovali nad tím, jak se proti němu postavit, aniž bychom museli spadnout do jeho stylu rétoriky a argumentace,“ tvrdí člen skupiny, který se představil jako Petr Žílka a vzápětí dodává, že jakmile viděli, že je u Hradu lešení, „byla to hozená rukavice“.

„Miloš Zeman se v případech, kdy zastupuje Českou reubliku, kamarádí s diktátory, přibližuje zemi putinovskému Rusku, nemá problém legitimizovat čínskou vládu,“ uvádí Žílka výčet všeho, co jim na Zemanovi vadí s tím, že podle něj Zeman „pošlapává hodnotové odkazy, které by měly státní symboly nést“.

Žílka dále tvrdí, že se rozhodně nejedná o útok na Hrad jako takový, ale přímo na osobu Miloše Zemana. „Bylo to čistě osobní a adresné na Zemana a doufáme, že to je dostatečně čitelné“.

Celý text zde

Trenky visely na Pražském hradě celých 45 minut. „Samotný akt je teprve začátek, nejzajímavější pro nás je to, co přijde po něm,“ tvrdí Žílka. Rozhodně podle něj nebyl záměr vytáhnout trenky jen do půlky stožáru. „Trenky jsme vytáhli prostě tak vysoko, jak to v daných podmínkách šlo. Byl na to dost omezený čas. Ale že by byly na půl žerdi, bych neřekl.“

Policie již zadržela trojici Žílkových kolegů a obvinila je z krádeže a výtržnictví. „Využili práva nevypovídat. Už je propustili. Řeší to advokát, který je blízko našim aktivitám. Zajímá nás, jak se věc vyvine, jak budou reagovat vyšetřovací složky. Zda začne nějaký hysterický hon, nebo se to v klidu vyřeší,“ komentuje situaci Žílka.

Trenýrky vyvěsila skupina Ztohoven v přestrojení za kominíky v sobotu. K celé situaci se již vyjádřil prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček, který ji označil za „fašizaci pražské kavárny“. Skupina je mimo jiné známá tím, že se jim podařilo dostat atomový výbuch do vysílání České televize.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…