Aktivista z Člověka v tísni hovořil v rádiu o Ukrajině. Stopa represí prý vede k ruským službám

06.02.2014 17:58

Fotograf Ivo Dokoupil z Člověka v tísni v Radiožurnálu vyprávěl o situaci na Ukrajině. Tamní „režim“ označil za totalitní a obvinil ho ze zotročování vlastního obyvatelstva.

Aktivista z Člověka v tísni hovořil v rádiu o Ukrajině. Stopa represí prý vede k ruským službám
Foto: ČT24
Popisek: Demonstrace na Ukrajině

„Demonstranti cvičí domobranu, postavili barikády a všichni očekávají nějaké silové řešení ze strany prezidenta. Bojí se toho, že dojde k potlačení demonstrací. Oni od začátku říkali: My tady budeme, dokud nevyhrajeme. Vědí, že jakmile by jejich nadšení polevilo, hned by režim sáhnul k represím. Je tam bojová atmosféra. Nechtějí se vzdát. A ty zákroky jen posilují jejich vůli k odporu. Demonstranty pohání hněv vůči režimu, který je čím dál tím víc totalitní a který je zotročuje,“ prohlásil pateticky fotograf.

Čeka, NKVD a Pinochet

Za únosy a násilím vidí vliv Ruska. „Vždycky když trochu poleví to revoluční nadšení, je někdo unesen a zmlácen, což hněv ukrajinského národa znovu probudí. To podle mě nemůže být organizováno opozicí. Dějí se tam podivné věci. A brutalita je obrovská. To nemohou dělat Ukrajinci. Těžko odhadnout, jakou roli v tom hraje Kreml. Nicméně Putin chce vytvořit obnovený Sovětský svaz a Ukrajina je taková perla na náhrdelníku nového Sovětského svazu. On si ji nenechá vzít. Ty stopy činnosti ruských speciálních služeb jsou jasné. Připomíná to období Čeky a NKVD. To jsou způsoby Pinocheta,“ sloučil dohromady praktiky ruských bolševiků a chilských pravicových generálů.

Podle něho zemi hrozí občanská válka. „Nezdá se, že by prezident chtěl tu situaci jednoznačně vyřešit, tedy že by se vzdal. Ty ústupky jsou malé a je tam spousta podmínek. Klidně se může stát, že během dvou dnů se všechno vrátí zpátky. Koneckonců prezidentova strana má v parlamentu většinu,“ dodal, čímž připustil, že ukrajinská vláda je ve skutečnosti legitimní.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: lze

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…