Ale jděte. Generál Šedivý boří naděje na „mírný konec“ války

29.04.2022 7:40 | Komentář

„Zatím jde jen o formu vyhrožování, kterou si dovolím tvrdit, že Rusko nepoužije,“ říká ke slovním přestřelkám ohledně jaderných zbraní Jiří Šedivý, generál, bývalý náčelník Generálního štábu Armády České republiky a pedagog Vysoké školy CEVRO Institut. Ani dodávky zbraní členů Severoatlantické aliance Ukrajině nepovažuje za činy, které povedou k použití jaderných zbraní. Varoval také před rozštěpením jednoty Evropské unie kvůli požadovanému placení plynu v rublech.

Ale jděte. Generál Šedivý boří naděje na „mírný konec“ války
Foto: Cevro Institut
Popisek: Generál Jiří Šedivý

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov se nechal slyšet, že nebezpečí použití jaderných zbraní je blízko. Nakolik lze jeho slova brát vážně? „Lavrov a Putin to vždy spojuje s tím, pokud se Rusko bude cítit ohroženo. Zatím jde jen o formu vyhrožování, kterou si dovolím tvrdit, že Rusko nepoužije. Těžko bude někdo ohrožovat Rusko a jeho existenci tím, že by provedl intervenci na území Ruska. A to, že státy střední a západní Evropy nebo Spojených států amerických poskytují zbraně Ukrajině, není při všech slovních přestřelkách nic, co by mělo vést k použití jaderných zbraní,“ zauvažoval generál Šedivý.

Anketa

Podporujete vládní výzvu k udávání tzv. dezinformací?

1%
97%
hlasovalo: 47595 lidí

Rusko se snaží narušovat ukrajinskou infrastrukturu, po níž míří technika i zbraně ze západních zemí. Podařilo se mu poškodit další železniční trasy na západní a střední Ukrajině. „Zatím se dostává Ukrajina v posledním období pod palbu ruských, především vzdušných sil, které ničí železniční infrastruktury a částečně i komunikační uzly, aby se zabránilo podpoře bojujících vojsk na východě Ukrajiny a aby Ukrajina dostávala a mohla přepravovat dary, které dostává k posílení ozbrojených sil. Ale zatím se zdá, že je schopna celou linii zásobování ze Západu na Východ udržet a uvidíme, jak to bude do budoucna,“ řekl Jiří Šedivý.

Šedivý: Po Donbase chtějí Rusové zamířit na jih

Centrem bojů je nyní oblast Donbasu, o níž se mluví jako o zásadní pro další vývoj války. „V každém případě je Donbas centrem ruského úsilí, protože pod tou pohádkou o zastavení genocidy Rusů, které se odehrává v této oblasti, je potřeba rozšířit území separatistických republik až na historické hranice těchto dvou oblastí – to je jeden z hlavních důvodů, který byl u zahájení této takzvané speciální operace. Já si ale myslím, že jakmile Rusové tohoto cíle dosáhnou, budou pokračovat především v jižní části podél Černého moře a Oděsy,“ vysvětlil, kam bude chtít ruská armáda zamířit. Podle něj jde o další fázi a zároveň strategii. „Podařilo by se jim tím propojit Podněstří s obsazenou částí Ruska a pak Ukrajiny. To za prvé a za druhé, pokud by se jim to podařilo, de facto by úplně izolovali Ukrajinu od moře. Takže je třeba vidět, že to má pravděpodobně tuto vazbu a uvidíme, do jaké míry budou mít Rusové dostatek sil, aby svého cíle dosáhli,“ podotkl generál. 

Současně s tím se však objevují zprávy, že někteří ruští vojáci se do boje nechtějí vracet, případně nastupovat do armády. „Rusko má velký potenciál, protože má více než 140 milionů obyvatel a oni svá vojska doplní. Pravdou je, že především mladší vojáci, kteří mají krátce po základním výcviku, se bojí odcházet do těžkých bojů. Chyba, kterou Rusové udělali už na počátku, je, že ani tyto vojáky základní služby nedonutili k podpisu kontraktu a neinformovali je, že jdou do války. Velký počet obětí, který přišel, na morálce nepřidá a je třeba vidět, že je to s tím spojeno,“ vysvětlil Šedivý.

Ukrajinská morálka a odhodlání převyšují morálku ruských vojáků

Ukrajinská armáda a celá ukrajinská společnost prý překvapila právě skutečně příkladným morálním stavem a odhodláním bojovat za Ukrajinu. Složení tamní armády je také odlišné. Dle slov bývalého náčelníka generálního štábu české armády je složena z velkého procenta starších vojáků a záložníků povolaných do války. „Ti bojují za svoje rodiny a jejich morálka a odhodlání převyšuje morální stav ruských vojsk, což má vliv z hlediska poměru výsledku na bojišti. Ukrajinské armádě se daří vyrovnávat poměry v počtech a kvalitě technologií, kterou mají Rusové,“ upozornil.

Právě na Ukrajinu putují různé zbraně, technika a další vybavení od západních zemí. Rozsah podpory se přitom liší. Zatímco Česká republika je v objemu třetí na světě, například Německo dle slov kancléře Olafa Scholze již své možnosti prakticky vyčerpalo. „Němci z počátku, především kvůli energetické závislosti, byli a jsou umírněnější a nechtějí dávat těžké zbraně přímo Ukrajině. To vyčerpání vychází z toho, jaké měli zásoby zbraní, které mohou poskytnout, ale Němci zároveň řekli, že Ukrajině poskytnou finanční prostředky, za které si mohou pořídit jakékoliv zbraně,“ uvedl Šedivý. Současně dodal, že Ukrajina potřebuje protiletadlové a protiraketové zbraně a zbraně středního a delšího dosahu. „Je potřeba, aby Ukrajina posílila slabé loďstvo, což bude složité. Loďstvo mají dnes eliminované v přístavech v Oděse a poblíž. Je potřeba, aby byli schopni prorazit ruskou blokádu z Černého moře. U pozemní techniky myslím, že je to dnes samozřejmost, dostávají jak těžkou, tak středně těžkou techniku,“ shrnul potřeby ukrajinské armády.

Rusové jdou pomalu, ale systematicky vše ničí

Současné nebezpečí, které se momentálně ukazuje na jihovýchodě od Charkova přes Izjum, je obklíčení ukrajinské armády s tím, jak ruská vojska postupují. Generál zdůraznil, že Ukrajinci budou muset provést opatření. Buď se stáhnout, nebo ruské pronikání zastavit. „Zatím jdou Rusové pomalu, ale bohužel systematicky při tom ničí vše, co proti nim stojí. Avšak krok za krokem se jim ten prostor daří penetrovat. Uvidíme, do jaké míry to bude platit i v budoucnosti,“ řekl Jiří Šedivý pro ParlamentníListy.cz.

V souvislosti s válkou jde také o ruský plyn, který proudí do Evropy. Rusko prohlásilo, že chce platby za zemní plyn v rublech, v žádné jiné měně. Polsko a Bulharsko to odmítlo a ve středu k nim přestal proudit plyn z Ruska. Také Evropská unie odmítá na placení plynu v rublech přistoupit. O jak velké riziko se jedná, pokud na podmínky nepřistoupí? „Některé státy, tedy kupci, nikoliv státy jako takové, ale firmy už přešly na placení v rublech, což v důsledku – pokud budou pokračovat dále – může narušit jednotu Evropské unie,“ varoval. Nejde přitom prý pouze o dodávku plynu, ale problém následných ekonomických dopadů na danou společnost, které se mohou promítat jak do provozu průmyslu, tak do zajištění domácností, což může přinést i problémy spojené se soudržností a do společnosti neklid,“ sdělil generál s tím, že právě o tom se nyní bude na půdě Bruselu jednat.

Ruský ministr Lavrov se také nechal slyšet, že tato válka skončí smlouvou tak, jako všechny ostatní. O tom je však ještě podle Šedivého příliš brzy mluvit. „Je stále brzy na toto téma mluvit, protože Rusové nebudou chtít ustoupit ze svých požadavků, stejně jako Ukrajina. Situace na bojišti rozhodne, o čem, s kým a jakým výsledkem se bude jednat,“ dodal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Zuzana Koulová

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…