Ambiciózní žalobce i kamarád politiků. Čtěte o muži, kvůli kterému prý sebrali Nagyovou

03.07.2013 7:32

Profil Libora Grygárka, donedávna neblaze proslulého pražského státního zástupce, přináší MF Dnes. Líčí příběh ambiciózního žalobce, který se nikdy neváhal přátelit s politiky a dokázal jim také posloužit. Právě jeho vyšetřování začalo kauzu, na jejímž konci je pád vlády a několik bývalých poslanců ve vyšetřovací vazbě.

Ambiciózní žalobce i kamarád politiků. Čtěte o muži, kvůli kterému prý sebrali Nagyovou
Foto: repro ČT, tan
Popisek: JUDr. Libor Grygárek

Mladý prokurátor Grygárek byl před rokem 1989 aktivním členem KSČ, ale nikdy nevstoupil do Lidových milicí, což jej prý po revoluci zachránilo. Milicionáři většinou museli justici opustit, ale „pouhé“ členství ve straně se tolerovalo, jinak by nezůstali takřka žádní soudci a žalobci. Grygárek byl navíc vzdělaný a brilantně ovládal angličtinu, což tehdy rozhodně nebyl standard.

„Byl to kariérista, ale tenkrát, v začátcích, stavěl na svých vědomostech a schopnostech. Byl vynikajícím specialistou na trestnou činnost mladistvých,“ vzpomíná Marie Benešová, nová ministryně spravedlnosti. Díky tomu udělal státní zástupce Grygárek skutečně hvězdnou kariéru - již v roce 1994 byl vrchním státním zástupcem v Praze.

V této pozici se stal symbolem „nového“ zastupitelství, vzniklého na základech komunistické prokuratury, a svým způsobem mediální hvězdou. Jenže pak jej ministr spravedlnosti Jan Kalvoda z ničeho nic odvolal. Původně to zdůvodnil neschopností vyřešit složitou personální situaci na Městském státním zastupitelství v Praze, později přiznával, že příčinou bylo Grygárkovo autoritativní chování k podřízeným a vnucování svých právních názorů.

Kamarád politiků

Grygárek měl už tehdy pověst muže blízkého ODS, zejména tehdejšímu ministru spravedlnosti Jiřímu Novákovi. Když v polovině devadesátých let jako vůbec první žalobce dostal služební mobil, vtipkovalo se, že je to proto, aby mohl s ministrem komunikovat skutečně neomezeně. Ministr prohlašoval, že jejich kontakty jsou pouze na bázi nezbytné spolupráce ministra s vrchním návladním, je však faktem, že Grygárek se již tehdy velmi zajímal o kauzy, spojené s politiky ODS, například vyšetřování Viktora Koženého.

Po svém sesazení se na jedenáct let „ukryl“ na pozici řadového žalobce, než jej Renata Vesecká za podpory politiků a mlčenlivého přihlížení ministra Jiřího Pospíšila jmenovala náměstkem vrchního zastupitelství. Grygárek byl kromě nesporných schopností velmi zdatný i v zákulisí a měl vytvořenu širokou síť kontaktů na nejvyšší politická místa.

Po čase začala média přinášet informace o jeho čilém styku například s Romanem Janouškem, vlivným pražským podnikatelem, napojeným na exprimátora Pavla Béma. Zastupitelství, které Grygárek dokonce chvíli dočasně řídil, bylo kritizováno, že nedokáže žádnou závažnou kauzu dostat před soud. Přitom jen ohledně Janouška prý projednávalo minimálně pět případů. Od roku 2011 začalo nové vedení státního zastupitelství usilovat o Grygárkovo odstranění. V téže době se o jeho osobu začali zajímat kriminalisté.  

Sám Grygárek však zarputile prohlašuje, že se nepodílel na žádné trestné činnosti, ani ze své pozice neovlivňoval žádné případy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…