Američané chtějí kompletovat vrtulníky v Praze

20.06.2014 9:22

Američané chtějí v Česku vyrábět další vrtulníky. Deník Právo přišel s informací, že po dobré zkušenosti firmy Sikorsky s Aerem Vodochody se nyní jedná o kompletaci vrtulníků v Leteckých opravnách Malešice.

Američané chtějí kompletovat vrtulníky v Praze
Foto: Hans Štembera
Popisek: Součástí předvedení byl totiž i zkušební let

Podle informací Práva začal další americký výrobce helikoptér uvažovat o přesunu části výroby do Čech. Důvodem je prý i dobrá čtrnáctiletá zkušenost výrobce vrtulníků firmy Sikorsky v Aeru Vodochody.

Novou zajímavou zakázku mají prý šanci získat Letecké opravny Malešice. Tento podnik vlastněný Ministerstvem obrany údajně Američanům nabízí možnost kompletovat vrtulníky v nevyužitých halách v pražských Malešicích.

„Jednáme o rozšíření výroby, respektive kompletaci jednoho typu vrtulníku,“ řekl Právu náměstek ministra obrany Tomáš Kuchta. Podle něj jde také o udržení výroby v takto specializovaném sektoru a udržení pracovních míst. To prý potvrdil i ředitel LOM Roman Planička s tím, že nyní chce LOM získat zakázky i v západním světě. Jméno firmy vyrábějící vrtulníky však do ukončení jednání nechce prozradit.

Stát LOM neprodá

Deník Právo upozorňuje na to, že před dvěma roky LOM neměl skoro žádné zakázky a dostal se do červených čísel a ministerstvo prý intenzivně uvažovalo o jeho privatizaci. Tato situace se však změnila pod vlivem ukrajinské krize a napětí ve světě. „V souvislosti s novou mezinárodní situací k žádné privatizaci nedojde, protože si uvědomujeme, že je potřeba, aby armáda měla k dispozici podniky, které jsou schopné opravovat vojenskou techniku, abychom nebyli závislí na dodavatelích ze zahraničí,“ uvedl Kuchta, který má státní podniky v resortu na starosti. LOM prý může nabídnout nejen opravy techniky, ale také výcvik pilotů a techniků. Zároveň disponuje letišti v Přerově a v Pardubicích, kde stojí moderní výcvikové středisko.

reklama

autor: dkr

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…