Američané mají strach: Rusové mají velké plány

03.04.2017 13:54

Ambice ruského Kremlu na Blízkém východě v Sýrii rozhodně nekončí. Rusko usiluje o znovunabytí dřívějšího vlivu od Afghánistánu až po Libyi, varují američtí vojenští experti.

Američané mají strach: Rusové mají velké plány
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: Putin - Ukrajina

Moskva je ze strany Spojených států a jejich spojenců čím dál častěji obviňována z materiální a jiné podpory jedné vojenské frakce v Libyi a z poskytování „politické legitimity“ a možná i materiální podpory afghánskému Tálibánu. 

 

„Domnívám se, že se Rusko snaží zvýšit svůj vliv v této kritické části světa,“ cituje slova amerického generála Josepha Votela americká CNN

 

Další experti poslední akce Moskvy interpretují jako snahu o využití geopolitické turbulence na Blízkém východě ve svůj prospěch. Cílem Ruska je prý získat dominantní postavení v regionu a celkově i významnou pozici na světové scéně. 

 

„Rusko se naprosto bez pochyb snaží zvýšit svůj vliv a dostat se znovu do supervelmocenské pozice,“ sdělil CNN Bill Roggio z Nadace na obranu demokracií se sídlem ve Washingtonu. 

Anketa

Jak dopadne ČSSD ve volbách do sněmovny?

5%
20%
56%
14%
hlasovalo: 10842 lidí

 

Roggio, který je editorem magazínu „Dlouhá válka“, uvedl, že poslední akce Moskvy jsou novou formou „narůstajícího ruského imperialismu“, který má mimo jiné oslabit pozice Spojených států a NATO. 

 

Minulý čtvrtek prohlásil vysoce postavený americký generál sloužící v Evropě Curtis Scaparrotti, že Rusko navýšilo svou podporu afghánského Tálibánu, „včetně potencionálního zásobování“. 

 

Zamir Kabulov z ruského ministerstva zahraničí sdělil ruskému deníku Ria Novosti, „že jsou to naprosto nepravdivá prohlášení, která si ani nezasluhují pořádnou reakci, jelikož mají za úkol pouze ospravedlnit selhání amerických politických a vojenských kampaní“.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: fib

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…