Americká agentura tleská Fialovi: Správně mířenou finanční injekcí utnul demonstrace

03.12.2022 21:15 | Komentář

Hotovostní injekce ve výši 8,5 miliardy dolarů pomohly Česku, aby se nepotácelo mezi protivládními demonstracemi. Tak to vnímá americká agentura Bloomberg a chválí premiéra Petra Fialu (ODS) za to, jak situaci v zemi řeší.

Americká agentura tleská Fialovi: Správně mířenou finanční injekcí utnul demonstrace
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Petr Fiala

Česko ještě na začátku září zažívalo demonstrace, na kterých protestovaly tisíce lidí (na té největší na Václavském náměstí jich bylo kolem 70 tisíc), protože mimo jiné nebyli spokojeni s tím, že se poskytuje pomoc Ukrajině a že vše v Česku je dražší a dražší. 

Bloomberg si právě povšiml, jak následně Fiala načasoval finanční injekci – i když šel vlastně proti jednomu ze svých hlavních slibů, kdy se zavázal se svou vládou snižovat výdaje státního rozpočtu. Kromě toho, že uvolnil část HDP ve prospěch lidí, se podle Bloombergu také rozhodl uvalit daň na energetické společnosti a banky, aby zabránil dalšímu růstu cen. A tím i dalším demonstracím.

Dále si pak Bloomberg všímá tvorby nové legislativy, jež by měla umožnit cenzuru potenciálních dezinformací v souvislosti s proruskou propagandou.

Pro agenturu pak promluvil šéf BIS Michal Koudelka, jenž hovořil o tom, že Rusko zůstává v Česku v posledních letech velmi aktivní.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…