Americká ambasáda šíří vtip o vyspělém Kyjevu a zaostalé Moskvě. A přidal se primátor boxer

22.02.2022 21:56

Konflikt mezi Západem a Ruskem kvůli Ukrajině se dál vyostřuje. Zatímco ruský prezident Vladimir Putin tvrdí, že dnešní Ukrajina je dílem Lenina a dalších ruských komunistů, kyjevský primátor Vitalij Kličko se mu vysmívá, že v době, kdy Moskva byla pouhými bažinami, v Kyjevě už prosperovala Rus, jeho slova zveřejnil server iDNES.cz.

Americká ambasáda šíří vtip o vyspělém Kyjevu a zaostalé Moskvě. A přidal se primátor boxer
Foto: Filip Brokeš
Popisek: Obrázky z hlavního města Ukrajiny Kyjeva

Prezident Vladimir Putin ve svém pondělním výstupu ve státní televizi konstatoval, že Vladimir Iljič Lenin byl architektem dnešní Ukrajiny. Někteří historici to označují za doslova „argumentační faul“ s tím, že počátky snah o ukrajinský stát sahají do doby před vznikem sovětské Ukrajiny, která se ve 20. letech 20. století stala součástí Sovětského svazu.

Putinovu zpochybnění existence ukrajinského státu i národa se vysmívá také starosta Kyjeva Vitalij Kličko. „Rusko byl Kyjev, a Kyjev bylo majestátní město. A to už v době, kdy jinde byly bažiny a nikdo si neuměl představit, že na nich vyroste Moskva,“ poznamenal Kličko s odkazem na Kyjevskou Rus s tím, že začala vznikat již v 9. století.

Původní zdroj ZDE.

Podobně jako Kličko vnímá historii také ambasáda USA v Kyjevě, která na svém twitteru zveřejnila porovnávací koláž. Ta má dokázat, že zatímco v době, kdy na území dnešní Moskvy neexistovalo žádné město, Kyjev byl již vzkvétajícím městem na Ukrajině, kde se stavěly kostely a katedrály.

V horní části obrázku můžeme vidět Desátkový chrám neboli chrám v Kyjevě, první kamenný kostel Kyjevské Rusi, který vznikl v roce 996. Další fotografie vyobrazuje katedrálu svaté Sofie, což je kamenný pravoslavný chrám v Kyjevě, postavený v polovině 11. století. Na třetím obrázku je vyobrazen Vydubycký monastýr, klášter z roku 1070, a dále chrám svatého Michala v Kyjevě Pravoslavné církve Ukrajiny, postavený počátkem 12. století. K nim jsou v dolní části koláže přidány k porovnání obrázky Moskvy ze stejných letopočtů, je na nich však vidět pouze zeleň a les.

 

 

„Konečně pochopte, že Ukrajina si zvolila svou cestu a svou budoucnost! A tou není ruská říše, ale společenství demokratických zemí. Za tuto volbu jsme zaplatili vysokou cenu. Už osm let ji bráníme a odrážíme ruskou agresi,“ reagoval starosta Kyjeva Kličko na vpád ruské armády do povstaleckých oblastí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…