Americká humanitární pracovnice odjela pomáhat do Islámského státu. Jeho vůdce ji osobně znásilnil a pak ji popravili

17.08.2015 20:31

Unesená americká humanitární pracovnice Kayla Muellerová prý byla před svoji smrtí znásilňována duchovním vůdcem Islámského státu Abú Bakrem al-Baghdádím. Uvedli to její rodiče pro americkou tiskovou agenturu Associated Press.

Americká humanitární pracovnice odjela pomáhat do Islámského státu. Jeho vůdce ji osobně znásilnil a pak ji popravili
Foto: repro youtube, tan
Popisek: Abú Bakr al-Bagdádí, vůdce Islámského státu

Šestadvacetiletá Američanka byla unesena džihádisty Islámského státu v srpnu 2013 ze syrského města Aleppo, kde se účastnila humanitární mise. Letos v únoru bylo oznámeno, že byla zabita při leteckých úderech jordánských vzdušných sil. Spojené státy ovšem tvrdí, že její smrt má na svědomí Islámský stát. Její osud po únosu není znám do podrobností, ale rodiče Muellerové uvedli, že byla jejich dcera opakovaně znásilňována nechvalně proslulým vůdcem ISIS al-Baghdádím. „V červnu nám bylo řečeno, že se s ní oženil. Všichni jsme pochopili, co to v praxi znamenalo,“ sdělil AP Carl Mueller. Nové informace tak staví do zcela jiného světla dopis, který se podařilo Kayle odeslat ze zajetí rodičům. Píše v něm, že je s ní jednáno „s respektem a laskavostí“.

Kayla Muellerová zasvětila dle AP celý svůj krátký život pomoci druhým. Hned po dokončení studia na vysoké škole odešla v rámci humanitární pomoci pracovat do severní Indie. Poté pracovala také v Izraeli a na palestinském území. V roce 2012 se rozhodla odcestovat na syrsko-turecké hranice a působila v humanitární organizaci Dánská rada pro uprchlíky a podporu života. Dle jejích kolegů denně navštěvovala uprchlické tábory, kde si hrála se syrskými dětmi. Unesena džihádisty Islámského státu byla 4. srpna 2013, když odcházela z nemocnice vedené organizací Lékaři bez hranic. „Naše dcera se i v zajetí snažila chránit mladé dívky a působila bez přehánění jako jejich matka,“ cituje agentura vyjádření její matky Marshy.

Celý text v angličtině najdete ZDE

Muellerová byla nějaký část držena v domě dalšího vlivného člena ISIS Abú Sayyafa, jenž měl v Islámském státě na starosti těžbu ropy a zemního plynu. Letos v květnu byl ovšem usmrcen v průběhu jednoho amerického útoku. Vůdce Abú Bakr al-Baghdádí za Muellerovou pravidelně docházel a opakovaně ji sexuálně zneužíval. „Kayla se za něj neprovdala. On si ji prostě vzal do svého pokoje a tam ji zneužíval. Ona se pak vrátila zpět a plakala,“ cituje AP výpověď matky oběti Marshy. Rodiče získali informace od dvou dalších sexuálních otrokyň, které byly nalezeny v domě Syyafa krátce po útoku amerických sil na jeho dům.

Na území ovládaném Islámském státem jsou drženy v zajetí stovky sexuálních otrokyň. Mnohé z nich pochází z kmene Jezidů, kteří žijí především v severním Iráku. Zcela běžně se v těchto oblastech konají trhy, kde jsou otrokyně prodávány přednostně bojovníkům ISIS. Před nedávnem byl dokonce zveřejněn jejich ceník. Prodávány jsou nejenom dospělé ženy, ale i malé dívky.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…