Americká novinářka, Vondra a Weigl debatovali nad hrozbou z Ruska. Tady je výsledek

23.01.2015 10:11

Představuje Rusko nebezpečí pro Evropu? O tom v rozhovoru pro týdeník Echo 24 diskutovala americká novinářka a historička Anne Applebaumová společně s „předním českým atlantistou“ Alexandrem Vondrou a dlouholetým hradním kancléřem a dnes pracovníkem Institutu Václava Klause Jiřím Weiglem.

Americká novinářka, Vondra a Weigl debatovali nad hrozbou z Ruska. Tady je výsledek
Foto: Hans Štembera
Popisek: Alexandr Vondra

Podle Applebaumové je jedním ze stěžejních cílů ruské zahraniční politiky delegitimizace Severoatlantické aliance. Částečné kvůli vystrašení Středoevropanů, částečně pro domácí účely. „Aby lidem mohli říct: alternativa neexistuje, NATO je papírový tygr, západní instituce jsou bezvýznamné, ani se tím směrem neobtěžujte dívat,“ tvrdí americká historička a novinářka a dodává, že ruská zahraniční politika je mnohem chytřejší a sofistikovanější než pouze předvádění vojenských svalů. Smyslem ruské zahraniční politiky je prý vývoz korupce a vlivu skrze investice do ropného průmyslu a plynárenství. Nejenom kvůli ekonomickým zájmům. Rusům jde údajně i o politický vliv.

Podle Alexandra Vondry je jedním z důsledků tohoto „hloupého ideologického boje“ naše větší závislost na plynu. „K tomu ještě to stupidní rozhodnutí Německa odstoupit od jádra. Tohle všechno dohromady dělá Evropu slabší...“ myslí si někdejší ministr obrany a zahraničí s tím, že tuhle argumentační bitvu si musíme vybojovat sami. „Mně vadí silné sklony dnešního Západu k levému liberalismu, k přijímání nových a nových práv pro homosexuální bratrstvo, ale to si máme vyřešit na Západě a nepotřebujeme si k tomu zvát Putina,“ tvrdí Vondra.

Jiří Weigl míní, že máme takový zvyk vždycky bojovat minulé války. „Po druhé světové válce jsme měli takový strach z Německa, až jsme skončili ve Stalinově klíně. Po minulé zkušenosti se tak bojíme Ruska, že kvůli tomu zanedbáváme rizika přicházející dnes z Evropy,“ uvádí někdejší kancléř a dodává: „Já se nechci probudit jako občan provincie bez možnosti cokoliv ovlivnit. Musíme obezřetně vážit hrozby, dívat se na mapu, dívat se na statistiky zahraničního obchodu, investice. My jsme přeci tak provázaní s Německem, že představa, že bychom se mohli stát předmětem invaze z Ruska, mi už proto připadá nereálná,“ má jasno.

S jeho tvrzením ale nesouhlasí Applebaumová. „Financovali tu Němci někdy prezidentskou kampaň? Protože Rusové ano. Nemá snad Lukoil něco společného s vaším prezidentem? Lukoil je ramenem ruského státu, to není žádná soukromá firma. Hlavním poradcem vašeho prezidenta není zástupce Ruhrgasu v České republice, ale zástupce Lukoilu. Rusové se snaží kontrolovat vaši politiku, to vás neznepokojuje? Samozřejmě že mají zájem, mají zájem o kohokoliv, kdo má hlasovací právo v evropských orgánech. To zahrnuje vás, Itálii, Řecko, Francii, Lotyšsko, každého,“ varuje americká novinářka.

Alexandr Vondra k tomu dodává, že Rusko dělá to, co slouží jeho imperiálnímu zájmu, tedy co oslabuje jeho sousedy a soupeře. „A tihle reprezentanti ruského imperiálního myšlení vždycky šli do Evropy až tam, kam je nechaly dojít evropské mocnosti. Takže pokud jde o Polsko a Balty, tam je jasná červená linie, kterou musíme bránit a vyslat do Moskvy každý možný signál, že to myslíme vážně,“ konstatuje Vondra.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…