Americké jaderné hlavice na našem území? Nesmysl. A základna... Pekarová promluvila

06.05.2023 7:24 | On-line

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) v pořadu Rozstřel uvedla, že koalice si stojí za správností novely o nižší valorizaci důchodů. Opozice postrádá vlastní návrhy, proto dělá obstrukce, říká Pekarová. Konečné typy úspor budou představeny ve vládou chystaném konsolidačním balíčku, TOP 09 za minimální hranici považuje 140 miliard. Pekarová tvrdí, že dohoda s USA o obranné spolupráci neznamená výstavbu základen v Česku – ten, kdo tím straší, dle ní pracuje pro záměr ruské propagandy. Putin by měl stanout před tribunálem a zůstat na doživotí ve vězení, míní Pekarová. Že Čína vidí sjednocený Západ je důležité, a Pekarová promluvila i o benefitech své cesty na Tchaj-wan.

Americké jaderné hlavice na našem území? Nesmysl. A základna... Pekarová promluvila
Foto: Daniela Černá
Popisek: Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová

„Podle nás všechno proběhlo v souladu s Ústavou. I z hlediska procesu i z hlediska toho, že se nejedná o retroaktivitu, jak napadá tento náš postoj opozice,“ uvedla k tématu valorizace důchodů v pořadu Rozstřel na iDNES.cz předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09).

Vše bylo již předem zkonzultováno s ústavními právníky, pokud by si koalice svými kroky nebyla jistá, tak by je nedělala. „Já bych neřešila, co by kdyby,“ odpověděla na otázku, co by koalice dělala, pokud by hnutí ANO se svou stížností na Ústavní soud uspělo. „My jako vládní koalice si jsme jistí svými kroky. Kdybychom si nebyli jistí tím, co děláme, tak to určitě v té podobě neděláme,“ řekla. A ve správnosti vládních kroků předsedkyni utvrzuje dle jejích slov i současná realita důchodového účtu, který se už po prvních pár měsících roku 2023 dostává do dramatického schodku, který se musí řešit.

Odmítá-li opozice tyto problémy řešit, nevypovídá to dle slov Pekarové o ničem jiném než o tom, že se opozice nestará o budoucnost a nemá zájem konsolidovat veřejné finance. „Je rozdíl mezi konstruktivní opozicí a destruktivní opozicí, a ta stávající opozice je bohužel hlavně destruktivní,“ míní. Opozice nemá podle Pekarové vlastní návrhy řešení, chybějící obsah nahrazuje obstrukcemi.

Strukturální deficit by se měl podle Pekarové řešit razantněji, 70 miliard úspor považuje na naprosté minimum. Úspory se musí hledat vyšší i kvůli zvyšování některých státních výdajů. Za nutné považuje v nynější situaci například schválené státní výdaje na obranu. „Dohromady potřebujeme najít kolem 140 až 150 miliard korun, což je pro nás to, co považujeme za naprosto zásadní hranici,“ uvádí Pekarová za TOP 09. Vicepremiér Marian Jurečka (KDU-ČSL) totiž hovořil o částce o 30 miliard nižší. Šetřit by se mělo na provozu státu, šetřit se bude i v Poslanecké sněmovně. Pekarová sděluje, že na provozních a kapitálových výdajích již Sněmovna ušetřila slíbených 40 milionů.

Konečné typy úspor budou představeny až ve vládou chystaném konsolidačním balíčku. Pekarová neočekává, že by kvůli němu měla nastat krize v koalici, která by mohla vést k jejímu rozpadu. „Rozhodně to nehrozí, to bych chtěla vyloučit. Jednáme velmi intenzivně, v poslední době už na úrovni nejvyššího vedení stran,“ řekla. A dodala: „Je vidět velká vůle po tom, abychom dospěli ke shodě, ke kompromisu, který bude přijatelný pro úplně všechny koaliční strany.“

Omezit by se měly i dotace ze státního rozpočtu. Ušetřit by se na tom dle slov předsedkyně Sněmovny daly desítky miliard korun. „Musím souhlasit s panem prezidentem NKÚ, který říká, že se dostáváme do absurdní situace, kdy naše ekonomika už není tržní, ale dotační. Musíme dotační tituly omezit,“ podotkla Pekarová.

Anketa

Jste pro větší zdanění piva a vína?

15%
79%
hlasovalo: 17869 lidí
Koaliční vláda Petra Fialy (ODS) čelí ostré kritice. Důvodem pro nedůvěru veřejnosti ve vládu může podle Pekarové být určitá nejistota mezi lidmi i obava o vývoj ekonomiky. „My jsme nepřišli dělat líbivé kroky, ale takové, které jsou správné,“ řekla Pekarová. Odmítá i způsob marketingu předchozích vlád přes sociální sítě, kterým se voličům chtěli zalíbit. „Nechceme si dělat instagramové fotky za dva miliony, jako to dělala předchozí ministryně financí Schillerová. Nechceme komunikovat takto infantilně,“ poznamenala Pekarová.

V rozhovoru se Pekarová vyjádřila i k dohodě o obranné spolupráci se Spojenými státy americkými, jež upravuje podmínky pro pobyt amerických vojáků v České republice. Pekarová odmítá názory kritiků dohody, že by dohoda měla znamenat umístění amerických základen nebo jaderných hlavic na českém území.

„Ti, kdo se tímhle snaží zneklidnit až vystrašit veřejnost, velmi často pracují pro záměr ruské propagandy. Ať už vědomě nebo nevědomě, ale je to určitě nutné odmítnout. Co se týče jaderných hlavic, tak to je úplný nesmysl. A co se týče umístění amerických základen, tak všechno probíhá podle našich zákonů. V Ústavě máme jasně dáno, že to podléhá schválení obou komor Parlamentu ČR. Nic takového tato smlouva nemá možnost změnit,“ prohlásila Pekarová s tím, že základem zůstává Ústava ČR a platné zákony. Zmiňuje dále, že podobnou smlouvu s USA mají i Slovensko a Maďarsko.

Anketa

Má smysl demonstrovat proti vládě?

97%
3%
hlasovalo: 41724 lidí
Rozhovor se dále stočil k tématu ruské invaze na Ukrajině. Pekarová potvrdila, že podporuje vznik mezinárodního tribunálu pro zločiny Ruska na Ukrajině. Před tribunál by postavila i samotného ruského prezidenta Vladimira Putina. „Jednoznačně. On je tím hlavním, kdo je zodpovědný za situaci, která je na Ukrajině, za ruskou agresi vůči Ukrajině, za úmrtí civilistů, rozbombardování celé infrastruktury měst, a to včetně školek, škol a nemocnic. To je člověk, který patří před takovýto soud a patří na doživotí do vězení,“ řekla Pekarová. Jak prezidenta Putina k soudu dostat, je otázkou velice složitou, hlavní podle Pekarové nyní je, aby Ukrajina válku vyhrála. „Aby Ukrajina zvítězila v této válce, a v tom jí musíme být nápomocní,“ prohlásila Pekarová Adamová.

Podle slov Pekarové, „Čína připravuje svou armádu na to, aby mohla už za čtyři roky napadnout Tchaj-wan. To je jejich cíl. To si čínský prezident vytyčil. Je to za pár let a musíme to brát velmi vážně. Číně zároveň vyhovuje, že je dnes pozornost věnována Rusku a oni jsou v menším hledáčku. Sjednocený Západ navíc Čínu může i odstrašovat od určité formy útoku na Tchaj-wan, když vidí, jak by se Západ zachoval“.

Na otázku, zda za zločinný považuje i režim v ČLR, Pekarová odpovídá: „Určitě ano. Komunistický režim v Číně páchá vůči vlastnímu obyvatelstvu celou řadu zločinů, kterými porušuje lidská práva. Prezident Si Ťin-pching je ten, který tam nastoluje tvrdší a tvrdší režim. Uvolňování, které bylo v období před ním, je dávno passé,“ řekla. A dodala, že „v určitých aspektech je to režim srovnatelný s tím Putinovým. Při obchodování se zeměmi, jež mají diktátorské režimy, musí být stát obezřetný. Pokud stát není schopen dodržovat pravidla týkající se lidských práv, nelze zaručit, že pro něj platí i jiná pravidla praktikovaná v byznysu.“

Pekarová hovořila i na téma své cesty na Tchaj-wan, a jaké z toho pro Českou republiku a její občany budou plynout výhody. „Doprovázela nás početná delegace podnikatelů z různých sektorů a zejména ze středních a malých firem, které se zabývají různými inovativními projekty, které se týkají třeba polovodičů či různých technologií soustředěných na vesmír.“ Podnikatelé na Tchaj-wanu uzavírali memoranda o spolupráci se svými protějšky. „Celkem bylo uzavřeno sedm memorand v oblasti ekonomiky a čtyři další memoranda,“ řekla Pekarová Adamová. A zmínila, že „Česká republika je jednoznačně jedním z největších evropských přátel Tchaj-wanu“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: luk

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Do vězení by mělo jít Pekari, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseVladimír Kozák , 06.05.2023 9:19:47
Ze slibované úspory cca 40 milionů se vyklubala ztráta 140 milionů a nic? Kde ty peníze jsou??

|  9 |  0

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…