Americké jaderné hlavice v Česku? Zde je postoj ČSSD

08.06.2015 7:51

Před několika dny agentura AP zveřejnila informaci, že administrativa amerického prezidenta Baracka Obamy kvůli ukrajinské krizi přehodnocuje svou politiku vůči Rusku, v rámci níž mimo jiné zvažuje rozmístění balistických raket v Evropě. Poslanec za ČSSD Antonín Seďa soudí, že pravice by americké rakety na naše území s radostí pustila, on a jeho strana ale prý udělají vše pro to, aby k tomu nedošlo.

Americké jaderné hlavice v Česku? Zde je postoj ČSSD
Foto: Daniela Černá
Popisek: Antonín Seďa, poslanec ČSSD

Jednoho ze čtenářů ParlamentníchListů.cz zajímalo, co na možnost rozmístění amerických raket na našem území říká ČSSD. „AmiKoblížkové řeknou ANO, flanďáci AMEN s Vámi. Co řekne ČSSD tomuto ‚mírovému úsilí našeho Amerického Pána‘?“ optal se čtenář sociálně demokratického poslance Antonína Sedy.  

„Osobně jsem byl vždy proti rozmísťování cizích vojsk na našem území. Platilo to v případě amerického radaru a bude to platit i v případě možného rozmístění raket,“ ujistil Seďa čtenáře.

Celá odpověď ZDE

Podle sociálně demokratického poslance je třeba si v této souvislosti uvědomit dvě skutečnosti. Tou první je rozdíl mezi NATO a USA v obraně proti raketovým systémům. Američané dle Sedi používají systém PRO, zatímco Severoatlantická aliance jednotný systém nemá, takže kupříkladu Česká republika údajně nedisponuje žádným prvkem PRO. „Má pouze protivzdušnou obranu, tvořenou nadzvukovými letouny JAS Gripen, systémem baterií KUB a nově přenosnými raketovými systémy švédské provinience,“ poukazuje Seďa na zásadní rozpor v americkém záměru.

Druhou skutečností je zhoršená bezpečnostní situace, v reakci na níž se čeští politici neshodnou. „Snahou některých pravicových politiků či politiků z řad lidovců, je posílit obranyschopnost naší země, a to včetně působení amerických vojenských jednotek na našem území,“ uvádí Seďa s tím, že ČSSD je proti a on sám pevně věří, že to sociální demokraté prosadí i ve vládě, pokud některý z koaličních partnerů tuto otázku položí na stůl.

„To, že se zhoršila bezpečnostní situace, nikdo nezastírá, ale je tu zodpovědnost pravice, která sedm let cíleně snižovala rozpočet naší armády a tím snížila i její schopnosti. Dnes pod vlivem ruské agrese na Ukrajině, migrace i ofensívy ISIS bubnuje na poplach. Přitom právě pravicoví politici mají máslo na hlavě,“ tvrdí Seďa a dodává, že sociální demokraté budou postupovat s rozvahou a také v souladu s politikou EU. „Není pravdou, že USA pouze rozhodují v rámci NATO. Tam se rozhoduje konsensem všech členských zemí,“ zdůraznil Seďa.

reklama

autor: luš

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

8:21 Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

Ani nenastoupil. Německý europoslanec Markus Pieper měl reprezentovat v EU malé a střední podniky. J…