Americký ekonom George Soros: Válku máme za rohem

29.05.2015 17:15

Známý americký ekonom George Soros se na přednášce v Brettonwoodském výboru ve Washingtonu rozpovídal k možnému střetu Ruska, Číny a USA v budoucnosti, ale i k problémům Evropské unie.

Americký ekonom George Soros: Válku máme za rohem
Foto: wealthydebates.com
Popisek: George Soros

Podle Sorose upadá role USA ve světě a čínská měna se stane konkurencí pro americký dolar. „Jestliže vzestup Číny narazí na překážky, vedení země rozpoutá konflikt za hranicemi, aby udrželo zemi jednotnou a sebe u moci,“ myslí si finanční analytik, jehož prognózy už vyšly například s Řeckem a s možným zmenšením eurozóny. „Pokud začne konflikt mezi Čínou a americkým spojencem, jako je například Japonsko, budeme na prahu třetí světové války. Rozšíří se to na Blízký východ a pak do Evropy a Afriky,“ uvedl ekonom.

Podle něj by měly USA a Čína více spolupracovat na ekonomickém poli. Čínský jüan bude muset být akceptován jako potenciální rival dolaru. „Pokud nedojde k dohodě, Čína se spojí s Ruskem a třetí světová válka bude realitou. V Evropě už to takové obrysy má, nepřímá válka mezi Ruskem a Západem tam existuje,“ říká s upozorněním na fakt, že jak Rusko, tak Čína v posledních letech výrazně utrácejí za zbrojení.

Evropská unie bude mít ještě velké problémy

Soros se tohoto sbližování obou světových velmocí bojí i přes časté uklidňování ostatních analytiků, že jsou tu velké trhliny (Rusko se například obává možného přílivu čínské populace do málo obydlených oblastí Sibiře pozn. red). Podle ekonoma se ale Moskva a Peking rozhodně sbližují hospodářsky. „Rusko chce dodávat do Číny více plynu a čínský prezident Si Ťin-pching byl jedním z mála státníků, který přijal pozvání Vladimira Putina na oslavy výročí konce druhé světové války v Moskvě,“ upozorňuje Soros.

Je také přesvědčený, že by EU měla více ekonomicky podporovat Ukrajinu. „Ruský útok na Ukrajinu je totiž zároveň útokem na Evropu,“ říká Američan, který má velký strach o Evropskou unii. Ta podle něj potřebuje zásadní strukturální změny k zastavení procesu dezintegrace.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jzd

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Deb*l. Vím, že mu umře dcera na rakovinu.“ Pavel Novotný našel nové dno

19:19 „Deb*l. Vím, že mu umře dcera na rakovinu.“ Pavel Novotný našel nové dno

I přes těžkosti, které Felix Slováček prožívá ve své rodině, se pro řeporyjského starostu Pavla Novo…